2019-03-16 63 瀏覽
同fd約左食lunch,佢話想食台灣嘢,於是揀左嚟間新開又多分店的‘台灣麵’門面同店內位置也很大,所以坐得很舒服仲有vip房,可供訂坐坐底後同友人相討,一人揀一個午餐再另加一個小食紅燒牛肉麵-微辣,不吃辣的人也可,而且湯底味濃,我重口味覺得好正,牛𦟌肉亦超淋蚵仔煎-我真係覺得好正,因為我第一次係香港食到台式蚵仔煎,通常係香港其他地方都係潮式,好少有台式,令我回想起去台灣之旅當時台灣嘅味道,內軟而煙韌嘅口感再配配上酸酸甜甜嘅醬汁,以為自己係台灣香酥雞排肉燥麵-湯底本身很清,但配合肉燥,味道剛剛好,雞扒香脆,當小食吃也可酥炸花枝丸-外面薄薄的脆漿包裹著脆口彈牙的花枝丸,口感非常豐富,再加配上專用醬汁,令鮮味再提升椰香胚芽奶露-很重的椰奶香,配合大量胚芽,好味有益又有營養,朋友都話正珍珠奶茶-不像外面街鋪買得珍珠過甜,有清甜的珍珠配合濃厚奶味的奶茶,配合得天衣無縫

門面同店內位置也很大,所以坐得很舒服

仲有vip房,可供訂坐

坐底後同友人相討,一人揀一個午餐再另加一個小食

紅燒牛肉麵

蚵仔煎