2018-11-07
已經好耐冇踏足葵芳新都會廣場,原來呢度開左間標榜「香港首創」的當店精米餐廳!所謂「精米」,其實就係將米糠從粗硬既玄米表面輾走後打磨而成的白米。至於「當店」的意思就係在餐廳內進行精米的工序,避免白米的水份、香氣和味道隨著和空氣接觸在運輸過程中慢慢流失。當日咁啱係首日開張,所以等位的人好多,未夠七點喺出面等緊既人重多過裏面!鍾意鐵板燒的朋友一定唔可以錯過呢將bar枱呀!呢度的綠茶係自己用綠茶粉自己沖制的,適合晒不同要求的顧客,想要幾淡或者幾濃悉隨專便!自家製鰻魚玉子燒 ($68)︰絕對係不可不點的人氣之選!燒得洽到好處的玉子燒裏面是非常juicy的鰻魚,一大啖咬落去的感覺幸福滿瀉!三文魚牛油果壽司漢堡 ($68)︰非常飽肚,適合擁有驚人胃口的大胃王!一上枱時以為是類似那間連鎖式日本快餐店出品之流,但入口時感覺完全不同。新鮮的三文魚刺身、清新的牛油果同用米飯煎成的米餅配搭一起時感覺非常特別,值得一試。壽司冬甩 ($88)︰這個「冬甩」其實係充滿著innovation既創意卷物。外型可愛精緻不特止,壽司用上色彩繽紛既食材,粉粉嫩嫩既顏色攞黎影相呃like實在最適合不過!雞胸軟骨 ($25)︰非
鍾意鐵板燒的朋友一定唔可以錯過呢將bar枱呀!
雞胸軟骨 ($25)︰非常特別,從來都未食過雞胸連軟骨既串燒。不過,雞胸實在有點鞋口,如果有只係雞軟骨既option會更好。
雞肝 ($25)︰燒得幾入味,但口感麻麻地,只係因為雞腎賣晒既2nd choice而已。
雪花牛舌 ($25)︰非常juicy,絕對係必食之選!秘製的醬汁讓人胃口大開,加埋檸檬汁落去一齊mix埋的感覺超正!
鐵板燒日本南部地雞 ($88)︰燒雞既皮非常香脆,入口時發出的聲響就好似食薯片一樣!雖然如此,由於走地雞是從日本取材,所以肉質嫩滑,即使用上高溫烤製雞皮仍能鎖住肉汁,入口時非常juicy,是整晚最unexpected的驚喜菜式!
溫泉玉子伴燒澳洲和牛肉爆丼 ($148)︰非常有特色的爆丼飯。食之前先將溫泉玉子在碗內打散,再淋在和牛肉爆丼上。和牛燒得剛剛洽到好處,juicy得驚人既澳洲和牛配埋玉子的「蛋牛飯」非常惹味開胃,連一向唔多鍾意食飯既我都忍唔住成碗食晒!
臨走時喺門口見到的機器,想必係同製作「精米」有關的!
總括黎講,呢間餐廳的菜色夠晒創意,睇得出係花過心機去設計,務求在競爭非常激烈的日本餐廳中突圍而出。除左座位夠晒闊落,無論兩小口子、三五知己或一家大細都非常適合之外,餐廳的服務質素亦十分到位,雖然只是剛開張,但店員已經十分了解每道菜色所選用的材料及烹調方法,呢種做生意的心態實在值得鼓勵!