2022-01-20 161 瀏覽
一般親子出遊黎到馬灣通常都係去馬灣公園,但今次小編CK就專程帶家人黎到馬灣一間街坊人人知曉既泰菜餐廳 - 燦記茶室,品嘗正宗泰菜啦 !行到馬灣大街唔洗好耐,經過便利店,行多2 至3 步就會見到一對泰國白象係呢間鋪頭外,就會燦記茶室大大個招牌。餐廳有大約8枱坐位,地方都算大。餐廳職員好有禮貌咁安排左一個接近收銀位置我餐枱比我地! 老闆即刻沖出黎自我介紹仲推介左幾款菜式比我地。原來呢間茶室,係老闆夫婦既心血結晶品黎架 ! 而且老闆自己本身係泰國人,對黎食泰國菜既我係會對食物更有信心既!我同家人商量之後,食物方面 叫左一個 泰式炒金邊粉、一個泰式拼盤、一個泰式菠羅炒飯。 (泰式炒金邊粉)唔好以為呢個只係好經常係香港食到既泰國菜,你咁唸就一定大錯特錯啦!佢地用既鮮蝦大大隻,味道唔會太甜,又唔會太酸,係岩岩好,濕濕地咁食真係特別又好好味!(泰式拼盤)係一個有四款炸物同無骨泰式鳳爪既泰式拼盤。雖然你睇落可能好似好普通咁,賣得又好似好貴,雖然只係得雞串燒、炸蝦餅、燒豬頸肉同炸雞翼!但聽老闆介紹,有三款醬汁去配合呢個泰式拼盤架! 分別係有1.(豬頸肉汁)緊係用黎食豬頸肉啦XD 2. (沙嗲醬) 係用黎

(泰式拼盤)係一個有四款炸物同無骨泰式鳳爪既泰式拼盤。雖然你睇落可能好似好普通咁,賣得又好似好貴,雖然只係得雞串燒、炸蝦餅、燒豬頸肉同炸雞翼!但聽老闆介紹,有三款醬汁去配合呢個泰式拼盤架! 分別係有1.(豬頸肉汁)緊係用黎食豬頸肉啦XD 2. (沙嗲醬) 係用黎點串燒雞串及雞翼 3. (特制梅汁)用黎點炸蝦。你唸下單單一個拼盤都有三種醬汁,我覺得老闆就好認真啦!

(泰式菠羅炒飯)佢同一般中式菜館食既菠羅炒飯係唔同架,用既食材全部進口自泰國架,連菠蘿都係!所以肉質同口感上俾到食客既感覺係更上一個層次既,追求質素既食客一定要試呢個。

甜品方面,我地叫左斑蘭千層糕﹑椰汁西米糕。
(斑蘭千層糕) 食落去嘅味道呢就有椰子、甜甜地啦、仲有啲糯米嘅感覺

(椰汁西米糕) 入面有黑糯米,食落同去甜品店食糖水有啲似!感覺好正。有機會我都想再去食多次呢個

飲品方面,本身我地想飲三色冰架,但太好賣,原材料無哂無得叫了,最後我地幾個都係叫左青檸梳打。
(青檸梳打) 酸酸甜甜幾開胃,愈飲愈想叫多個菜食,老闆好有生意頭腦

燦記茶室
地址: 馬灣大街東邨9號地下
營業時間 :早上11:30至晚上10:00 (逄星期二休息)
訂座電話: 2345 6779
泰式濕炒金邊粉