一個人的晚餐都唔知食咩好,拉麵係我最愛之一食多多都唔駒,睇埋OPENRICE食評就去試下。以拉麵為主,供應黑胡麻、豬骨湯、地嶽、味噌、黑蒜油等拉麵,配料有叉燒同豚角煮 (五花腩)、糖心蛋、粟米、木耳、椰菜同蔥花。我點了黑胡麻拉麵,麵條OK,軟硬適中,粟米過分小量,食到底先發覺原來係有幾粒粟米;椰菜軟身帶甜,木耳爽口;重點嘅湯有少少失望,唔夠香,好在夠熱,否則更加油膩。食完之後覺得好口渴,可見調味重手,要好好考慮改良個湯底。主要配料叉燒同豚角煮 (五花腩)味道適中,肥瘦肉交雜,肉質可口,同個湯好配合。亮點仲有係糖心蛋好甜好有蛋香,非常驚喜!另外試左明太子雞翼,足料明太子,但個雞翼唔太新鮮,肉質偏乾而且唔夠香脆,可以改善!是次選擇坐喺後巷的位置,幾有風味。服務員專業有禮,抵讃!
黑胡麻拉麵
明太子雞翼
是次選擇坐喺後巷的位置,幾有風味。
服務員專業有禮,抵讃!

題外話/補充資料: 遇到一碗好嘅拉麵真係唔易,可惜暫時未試到香港有令人覺得好食到連個湯都會飲晒嘅麵店呢。
2014-01-08