今日中午同朋去去咗依間麥金食新加坡🇸🇬/馬來西亞🇲🇾菜式。.大門好有民族色彩,係一個紅色嘅門口,門口邊嘅牆掛有餐廳🍴嘅大餐牌,而門口有個大油漆招牌寫咗餐廳嘅名。成個門口都好色彩繽紛。舖入面有好多掛牆畫同字。有好多手寫嘅毛筆字,啲字係形容下餐廳啲菜式名稱而啲畫係繪畫🎨馬來西亞同新加坡🇸🇬文化。餐廳🍴嘅餐牌食物種類好多元化。點咗一個娘惹叻沙$58,係油麵。點咗一個一字骨$48。一個峇拉煎炸雞🍗配椰漿飯$55。一杯檸檬薏米水(熱)$18,原價係$25。美祿恐龍(凍)$18,原價係$25。首先店員會好熱心咁倒左兩碗熱騰騰嘅肉骨茶比我地喝先。而且叫我地趁熱飲。感覺好貼心😘。之後自己就整咗點一字骨嘅蒜蓉丶辣椒🌶️同豉油。.上菜速度係好快。首先講下兩杯野飲先。檸檬🍋薏米水有好濃郁嘅檸檬酸,少許酸酸地,但檸檬汁味好足。而薏米都浸得好淋,份量好多,有薏米本身嘅香同甜。野杯甜的嚟帶點檸檬酸,好開胃。而個美祿恐龍呢,可可豆朱古力味好重,可可粉都佈滿咗在成個杯面上,而且咬落去好脆口,而杯野飲唔會太凍。個一字骨呢,完全無肥肉👍🏻,浸得好入味。而且啖啖肉,點上蒜蓉丶辣椒🌶️同醬油,味道更濃烈。肉骨茶嘅味道好濃藥材味。
今日中午同朋去去咗依間麥金食新加坡🇸🇬/馬來西亞🇲🇾菜式。

檸檬薏米水加美祿恐龍

個一字骨呢,完全無肥肉👍🏻,浸得好入味。而且啖啖肉,點上蒜蓉丶辣椒🌶️同醬油,味道更濃烈。肉骨茶嘅味道好濃藥材味。而且飲得多都唔會口乾。值得一讚👁👁。
一字骨肉骨茶

娘惹叻沙配料好多。有鮮蝦丶魚片丶蜆丶豆卜丶半隻蛋。叻沙湯底椰奶味好重,而且少辣得嚟帶點甜,所以刺激食慾。而隻蝦好新鮮,唔會霉,蝦肉同蝦殼分明。油麵好Q彈,😋唔容易散碎,魚片好入椰奶嘅味,同爽脆。但湯低份量比較少,如果湯底再多啲比較好。
娘惹叻沙

最後係峇拉煎炸雞🍗配椰漿飯。炸雞有約5-6塊。多肉而脆。炸粉比較少。所以都幾足料。而薯仔炆得好入味,咖哩味好濃烈。椰漿飯都有椰香,如果再濃郁啲會更加好。而加咗參巴醬同乾魚仔丶花生配飯,參巴醬辣得嚟好開胃,而花生同魚乾仔真係配飯之選。🍴🍴
峇拉煎炸雞🍗配椰漿飯

食物質素同份量都好多,店員上菜同收拾用膳後食物的時間都很快。而且服務態度都有禮,可以再回頭。😁😁😁
Lunch
2019-03-03