2020-04-27
上星期六去馬鞍人踩單車,無意中發現有間舖有隻巨蟹,好奇之下買左一塊有隻壓扁左軟殼蟹係上面嘅餅,而目測之下,塊餅同隻蟹好似得1MM薄。其實,呢種餅我係日本食過,不過,只係食過鱆魚,果時,鱆魚有D韌,今次食就有驚喜,蟹味好出,而且,蟹羔味幾香,塊餅大過塊面,我地一家人食都幾得意。見個餅幾好味咪試埋個蟹鉗,結果,我ENCORE買多幾件,估唔到小食店可以整到酒樓級的百花蟹鉗。佢地新開張,仲送左張POSTCARD畀我個女,佢梗係開心,因為以前我地去馬鞍山都會去心型石,宜家已經消失左,呢張POSTCARD代表住我地一家小小回憶。我地有單車,所以都係泊係舖出面,果度空間好足,企係外面,我同個女會一路食一路估佢個師傳做梗咩海鮮,有時係蠔味,有時係蝦味,有時係墨魚味,有時,又有咖哩味、芝士味、蔥味,真係隔住口罩都聞到。
題外話/補充資料:
佢地D小食都幾抵,40元有6件,不過,太飽下次先試