2020-02-10
困咗自己喺屋企🏡咁多人日,終於有藉口比自己喺weekend出嚟唞一唞🤪 每年我哋都會去 #林村許願樹 走一走,逛吓 #大埔 嘅 #小店,最後總係會去到 三小姐晚飯小菜「整幾味」先返出九龍... 可惜撞正今年佢哋大裝修,我哋唯有轉呔去「陳漢記」試吓佢哋馳名嘅 #煲仔飯🍚仲以為呢排大家都怕怕,一定少咗人出街食飯,點知舖內舖外一樣 #人山人海,我哋喺門口排咗差唔多40分鐘先有位坐😅好彩喺排隊嘅時間,#伙記 已經幫我哋寫咗 #兩煲飯,到我哋坐低嘅時候加埋其他小食,好快就可以開餐喇🥳 先上枱嘅係 #及第粥,粥底煲得好綿、配料有 #豬潤、#肉丸、#粉腸 等都好新鮮呀👍🏻 反而叫嚟配粥嘅 #鮮蝦腸粉 就認真麻麻, 或者因為係我哋將碟腸粉放得太耐、外皮做得唔夠細滑😅 見兩煲飯仲未嚟,我哋又口癢起嚟,叫咗半份(6粒) #鯪魚球 嚟做 #餐前小食,加埋 啲 #蜆芥 一啖一口,正呀喂👍🏻講到主角 #煲仔飯,#臘腸滑雞 做得好好👉🏻 雞肉唔會煮得太老, 加上特製 #豉油加以攪拌, 真係比一般嘅茶餐廳出色👍🏻 反而另一個 #白鱔煲仔飯 啲 #鱔片 就真係腥咗啲,我就唔識欣賞喇😅 最後我就叫咗杯 #熱檸樂煲薑,#
講到主角 #煲仔飯,#臘腸滑雞 做得好好👉🏻 雞肉唔會煮得太老, 加上特製 #豉油加以攪拌, 真係比一般嘅茶餐廳出色👍🏻 反而另一個 #白鱔煲仔飯 啲 #鱔片 就真係腥咗啲,我就唔識欣賞喇😅 最後我就叫咗杯 #熱檸樂煲薑,#師父 為我落重料,五六片 #檸檬、跟勁多嘅 #薑絲,睇到就已經夠哂溫暖🌻 整體食物質素夠新鮮,服務都唔差👍🏻👍🏻 有機會我一定要返嚟試哂佢哋 #餐牌上嘅推介 嘅😋