2020-04-06
次次食火鍋都係揀傳統麻辣雞煲, 今日個friend話 唔係好食得辣, 終於有機會真正試吓芝士雞煲。要试特色嘢都係搵返老字號專門店, 揾《米走雞 Live》 實冇走雞, 有信心唔會走樣。這間位於觀塘嘅《米走雞》 仲提供live band, 一邊飲嘢,一邊聽吓歌仲可以一邊食雞煲, 唔係咁多餐廳有呢幾樣嘢提供!😜 環境唔錯,乾淨企理 隔壁就係食西餐。芝士雞鍋二至三人份量$178, 揀咗適量嘅芝士, (我唔係芝士控) 唔需要海量嘅芝士。金黃色嘅芝士雞煲,相當誘人,😍 雞頸肉厚嫩滑 仲有咩骨, 聽講好似全都是雞髀肉~芝士湯汁冇想像中咁稠和油膩, 鐵鍋嘅溫度控制得好好 ,高溫得嚟唔會喪滾, 所以芝士汁冇被越煮越稠, 味道唔會過鹹, 加上紅洋蔥 芫茜等,香到不得了!👍😋 絕對一改我對芝士鍋嘅印象。白鱔片$98雪白鱔片切得厚薄適中, 肥美唔腥, 特別欣賞魚皮嘅部分好煙韌, 高質嘅白鱔肉!哈哈蝦中寶$68(半份)好驚嚇,好似有3份大型蝦滑。 灑上飛魚子, 顏色好靚, 厚厚的蝦膠包住爽彈嘅蝦仁~ 拳頭咁大件 ,蝦全部都係蝦🍤🍤 喜歡食蝦膠蝦滑嘅朋友就啱曬, 蝦肉結實彈牙 ,但個人覺得調味稍重, 不過配返甜
白鱔片$98
哈哈蝦中寶$68(半份)
好驚嚇,好似有3份大型蝦滑。 灑上飛魚子, 顏色好靚, 厚厚的蝦膠包住爽彈嘅蝦仁~ 拳頭咁大件 ,蝦全部都係蝦🍤🍤 喜歡食蝦膠蝦滑嘅朋友就啱曬, 蝦肉結實彈牙 ,但個人覺得調味稍重, 不過配返甜甜地嘅芝士湯汁 也不錯!
鳳城水餃(半份)
材料紮實,大大隻 ,餡料豐富 ,木耳好爽, 配芝士湯底味道唔錯,好夾!
油麥菜(半分)$24
新鮮翠綠。
出前一丁$16
芝士雞煲湯底就必定揀麵, 自製芝士出前一丁作结尾真係相當滿足。