放假又去咗駱駝漆行吓,嗰頭一向都人山人海。近入口位置有間小食店叫「真姐港台美食」,見好多人幫襯,買完仲直接企喺度食,相信質素應該有返咁上下😜。由於差唔多時間返屋企,所以我就決定買返去慢慢嘆,始終天氣仲係好熱🥵。小店門積唔大,不過所賣嘅食物款式都幾多,而且話明港台美食,香港同台灣嘅食品一應俱全。雖然係小食店,但如果講份量的話,佢一啲都唔少。外賣包裝企理,食物賣相吸引🥡。黃金炒飯($40),我睇住老闆娘喺電飯煲裝飯出嚟再拎去炒🍚。炒飯好大盒,而且真係炒至金黃色,每粒飯都乾爽分明,難怪叫黃金炒飯💛。雖然唔係用咗好多料炒,🍳但蛋香好突出,都OK!爆料炒麵($35),🍜炒麵堅係用足料炒,餸料將麵條覆蓋,包括各種蔬菜(茄子、四季豆、椰菜、紅蘿蔔同雜菇等)同肉碎,食落口感豐富。麵底係公仔麵,甚至可能係營多🤣?但最緊要夠惹味。牛雜($40/細),小店嘅牛雜好出名🐮,一串真係唔夠食,要一碗就差唔多。細碗份量啱啱好,而且各個部位嘅比例好平衡,有齊牛腩、牛肚、牛肺、牛膀同牛腸等。佢哋炆得好入味,淋得嚟又有啲咬口,五香味恰到好處,唔會太苦或太重口味。煎釀三寶($30/8件),呢度嘅煎釀三寶款式多,色彩繽紛🌈。
黃金炒飯
爆料炒麵
牛雜
煎釀三寶
煎釀三寶($30/8件),呢度嘅煎釀三寶款式多,色彩繽紛🌈。我每樣都試咗一件,分別有茄子、紅腸、苦瓜、青椒、尖椒、豆腐同淨魚蛋。魚肉口感彈牙,亦唔算釀得太薄,我第一次食釀苦瓜,甘甘地,幾清新!
豆漿
由於太多人幫襯,我哋都等咗陣🙈。老闆娘勁好人,話等咁耐唔好意思,所以請我哋飲豆漿。🥛豆漿係佢自家煲製,味道天然,無多餘嘅甜味。
總括嚟講,呢間超旺場嘅小食店出品唔錯👏,價錢大眾化,而且仲帶濃厚嘅人情味❤️,下次經過我都會再幫襯!
15 分鐘 (外賣自取)
爆料炒麵
牛雜