2022-10-15
【Overall 評分】食物質素:★★★★★★環境感覺:★★★★★服務質素:★★★★☆衛生指數:★★★★★☆抵食指數:★★★★★打卡指數:★★★☆回頭指數:★★★★★☆🔜 好中意食鐵板燒,逢親生日同紀念日都會Book間鐵板燒餐廳食大餐😂 今次book左呢間勁多好評嘅人氣專門店「鉄人旨花」食鐵板燒🥳 淨淨雞話比你地知,除左鐵板燒,其實仲有Omakase供應架~────────────────────【龍蝦鐵板燒 二人前 $2380】。性價比好高!。由前菜,沙律,海鮮,和牛,炒飯,湯至甜品。用料豐富,二人食用絕對飽到肚突突.【前菜&沙律 | 龍蝦福袋。合桃藜麥沙律】。臨近秋冬,前菜轉左以熟食為主。食鐵板燒之前可以暖暖胃。自家製嘅龍蝦福袋。由新鮮龍蝦肉製成,以腐皮為外層。口感軟中帶咬勁,甜甜的十分開胃。及後,新鮮沙律菜清清味蕾.【汁煮白鱈魚】。白鱈魚肉厚鮮嫩。師父將其四面煎至黃金香脆。咬落嫩滑無比。配上汁燒洋蔥汁,突出魚嘅鮮味。另外將魚皮額外煎至薄脆。一嫩一脆,好有心思.【龍蝦配海膽汁】。龍蝦十分生猛,且體型比以往見到的更為大隻。師傅將龍蝦拆肉煎至8~9成熟。8-9成熟為龍蝦口感最佳嘅時候
【Overall 評分】
回頭指數:★★★★★☆
────────────────────
【龍蝦鐵板燒 二人前 $2380】
。性價比好高!
。由前菜,沙律,海鮮,和牛,炒飯,湯至甜品
。用料豐富,二人食用絕對飽到肚突突
【前菜&沙律 | 龍蝦福袋。合桃藜麥沙律】
。臨近秋冬,前菜轉左以熟食為主
。食鐵板燒之前可以暖暖胃
。自家製嘅龍蝦福袋
。由新鮮龍蝦肉製成,以腐皮為外層
。口感軟中帶咬勁,甜甜的十分開胃
。及後,新鮮沙律菜清清味蕾
【汁煮白鱈魚】
。白鱈魚肉厚鮮嫩
。師父將其四面煎至黃金香脆
。咬落嫩滑無比
。配上汁燒洋蔥汁,突出魚嘅鮮味
。另外將魚皮額外煎至薄脆
。一嫩一脆,好有心思
【龍蝦配海膽汁】
。龍蝦十分生猛,且體型比以往見到的更為大隻
。師傅將龍蝦拆肉煎至8~9成熟
。8-9成熟為龍蝦口感最佳嘅時候
。肉質彈牙鮮嫩淋上海膽汁
。更襯托出龍蝦嘅鮮味
。底下配上牛油法包
。既可吸收多餘油份,又令法包加香口
【香蒜花菇】
。即場將蒜粒煎至金黃脆香
。淋上日本北海道大花菇
。口感滑溜帶咬勁同時又有炸蒜嘅酥
【A5和王牛】
。黎自熊本縣產的A5和王牛,係和牛中嘅王者
。比起一般和牛
。「熊本和王」需經日本食肉格付協會評選
。加上飼養28個月以上,獲最上級A5認証及BMS6以上
。和王肉質極之軟嫩,油花均勻且入口即化
。伴碟有炸蒜片,炒羽衣甘藍,香煎日本番薯, Wasabi及紅酒汁
。五大食法中,覺得最正的是配紅酒汁
。酸酸甜甜,balance膩感同時突出和牛嘅肉香
【鐵板燒炒飯】
。選用日本產米飯,飯香自然更濃
。炒飯粒粒分明
。加入蔥花,紅蘿蔔粒,仲有大量瑤柱碎
。鮮香味濃,一試難忘
【雞湯&甜品】
。去到尾聲,仲有一碗以鮮雞熬煮而成嘅雞湯
。雞湯用足料,有日本菇,鮮蝦仁等
。暖暖胃之餘,清一清味蕾再食甜品
。甜品可選雪糕/雪芭/日本蜜瓜
【服務】
。店員服務水準比一般連鎖鐵板燒店多了一份親切感
。細心體貼,不時主動倒茶
。去到最後,更會諮詢我地嘅意見務求改善及進步
。以上數點可以係現今嘅環境下依然保持住l,實屬非常難得及值得一讚👍