2022-06-14
最近一直食西餐,好耐冇打邊爐,朋友仔話油麻地附近有間火鍋店,包保我食到舔舔脷~一入門坐低右手邊有幾張黑白舊照,小朋友開心咁玩呼啦圈。問夥計先知同餐廳名「沙田頭」有關係,餐廳老闆同拍檔細細個一齊喺沙田頭長大,間火鍋店就係佢地手足之情嘅象徵!我地未入黎就係想試佢個牛味極濃嘅牛皇鍋!夥計即刻讚我哋識食,話個湯底由三種牛骨例如牛脊骨大火生熬出黎,一定惹味!而且上面啲坑腩份量多到我地唔洗再嗌牛食😆我自己比較偏好自家手工嘢,就試試手打鮮蝦丸同手打鯪魚丸。大大粒,真係有完整蝦仁喺裏面,好有咬口,食得出手打真係唔同啲!跟住伙計推薦自家韭菜餃、自家鳳城靚水餃、黃金蛋包餃、竹笙豬肉餃,佢都好體貼明白我地想識晒唔同款,所以每樣安排兩隻,真係好多謝佢~結果一咬,真係真材實料,皮薄餡靚,啖啖肉!我最重要黃金蛋包餃,厚厚蛋皮包住蝦餡,好好味!西班牙黑豚肉放差唔多兩分鐘就食得,豬味好濃,百零蚊大大碟~我同我嗰朋友差唔多食唔晒😂我多嘴問句點解平過其他火鍋店啲肉都幾高質,先知老闆係有經營凍肉生意,所以鋪頭啲肉會平靚正!龍躉皮出面好少見!唔洗一分鐘就食得,好爽口,咬咬下好煙韌!一眼以為魚肚係豬皮,真係唔識貨😂魚肚一定比豬
龍躉皮出面好少見!唔洗一分鐘就食得,好爽口,咬咬下好煙韌!一眼以為魚肚係豬皮,真係唔識貨😂魚肚一定比豬皮好味啦😆魚肚索晒啲湯汁,牛味十足,好鬼正!啲白蘿蔔滾到入晒味,牛味好濃郁!
夥計好熱心介紹,服務態度好好,食物性價比高,下次一定encore!