2021-06-22
收工後同朋友去荃灣行街,晚飯想食蕃茄濃湯通粉,路德圍嗰邊有一間蕃茄濃湯通粉之前食過唔錯,所以就去左。.除咗招牌蕃茄濃湯通粉同瑞士雞髀之外,餐廳都仲有好多其他選擇,例如泡飯、口水雞、經典常餐,連三寶飯都有。.蕃茄濃湯粉 - 三拼 $58 可以揀粉麵種類、辣度和湯底,幾貼心,而且份量都唔細。蕃茄濃湯一如以往有水準,用新鮮蕃茄煮成,冇味精夠濃味,好足料。而個牛乳炒蛋都好出色,又滑又香;螺絲粉軟硬適中。配料好多選擇,真係選擇困難。我最後揀了牛餐肉、特級墨丸、素食(鮮菌、時菜、粟米、腐皮)。午餐肉有好多件,煎得夠香;墨丸都有四大粒,食落彈牙有墨魚味;配埋多款素菜好健康。.自家製蔥花叉燒滑蛋飯 $52叉燒多到幾乎佈滿整個表面,叉燒肥瘦適中,外微焦又香口,入口肉質爽嫩,燒得剛剛好,不會乾爭爭。牛奶炒滑蛋熟度剛剛好,又香又滑。配埋豉油撈飯一齊食,好滿足。.炸韭菜餃子(8隻)$35餃子好大隻又足料,外皮炸得香脆,入邊餡料豐富,如果個皮薄啲就更好。而且伴碟仲有啲新鮮蔬菜同沙律醬,可以減低油膩感。.焗芝士西蘭花 $38西蘭花食落爽口,上邊滿佈濃濃嘅芝士,重有d粟米,係一個不錯的健康選擇。.飲品跟餐有半價,好
蕃茄濃湯粉 - 三拼 $58
可以揀粉麵種類、辣度和湯底,幾貼心,而且份量都唔細。
自家製蔥花叉燒滑蛋飯 $52
炸韭菜餃子(8隻)$35
焗芝士西蘭花 $38
飲品跟餐有半價,好抵!
鹹檸七 $11
好啱家下悶熱嘅天氣飲,生津解渴,又可消暑。
華田爆脆 $11
好濃嘅華田味,上面仲有好多華田脆脆,口感豐富。