2017-12-29 119 瀏覽
依家小店係朋友介紹,專程Book位過黎試下。出面食Omakase係一個好貴嘅野,但呢度五百蚊一位就可以食到。今晚黎到已高朋滿座,要等一陣安排座位。前菜:日本海帶配鵪鶉蛋同安康魚肝。由左至右開始食。日本海帶配鵪鶉蛋:冷盤,酸尾尾的,好開胃。安康魚肝:冇腥味,與其他肝類既食物作比較,佢既魚肝冇咁膩,配上青蔥更突出魚肝既鮮味。秋刀魚刺身:9至12月係秋刀魚盛產既月份,所以口感肥美及豐富,有質感,但要配合適量既薑蔥同特製嘅酸汁更可蓋上魚本身既少少腥味。刺身拼盤:牡丹蝦、原隻帶子、吞拿魚頸同海膽魷魚卷。由左至右開始食。不得不提及一下佢既Wasabi好新鮮,帶有辛辣味。刺身好新鮮,牡丹蝦同帶子好大隻。吞拿魚頸口感豐富,重油脂味。海膽魷魚卷中有薄荷葉,我個人覺得蓋過左海膽既味道。三文魚籽、吞拿魚蓉、香草多士:有趣的Crossover,將三文魚籽同吞拿魚蓉塗滿係多士面黎食,估唔到咁夾,好好味。黑松露日本水耕菜:日本版火箭菜,好新鮮同爽口,配上酸味味既柚子汁同黑松露,清腸胃既感覺出現。日本雞扒:來自日本雞,師傅煮到九成熟。佢叫我地唔好怕雞皮,要連皮點沙律醬食,雞皮超香口,有少少濃濃地,反而更覺惹味,雞肉

前菜:日本海帶配鵪鶉蛋同安康魚肝。由左至右開始食。
日本海帶配鵪鶉蛋:冷盤,酸尾尾的,好開胃。
日本雞扒:來自日本雞,師傅煮到九成熟。佢叫我地唔好怕雞皮,要連皮點沙律醬食,雞皮超香口,有少少濃濃地,反而更覺惹味,雞肉暖暖又嫩滑,只有日本有雞刺身食,所以可以煮到九成熟。
蕎麥麵:同樣,師傅專誠搜羅日本蕎麥麵。講真,出面真係食唔到呢種蕎麥麵嘅質地,口感特別煙韌。湯頭好清,甜甜地同暖暖地。由於我地已經飽飽地,所以我地要求份量要少啲,所以睇落去既份量都比較少。

合桃芝士蛋糕:自家製蛋糕。我幾鐘意味道唔太甜,有芝士味又有數粒合桃係裏面。為呢個晚餐畫上完滿句號。
食後感:我十分欣賞這間小店既用心製作。奈何西環地鐵通車後令到此街既人流少左,依個位置真係要專誠去食了。
2017-11-26
5 分鐘 (堂食)