2016-03-03 216 瀏覽
今日去完灣仔街市就同左呀媽黎食Lunch。佢同我都係麻辣控,我地叫左三個小菜,一碗飯share。口水雞($188)係媽媽必叫既,佢好中意食呢樣嘢。我就覺得呢樣嘢好行其實,因為間間都差唔多味。但我食完呢間既口水雞之後,叫返頭先果句,因為佢隻雞本身掂,口水辣汁既嘢大同小異,最重要係雞肉鮮甜,個底仲有青瓜,正!我地仲叫左個麻婆豆腐($88)餸飯,結果本身叫一個飯,之後要追加多一個飯,因為個麻婆豆腐太好餸飯喇!佢唔重口味,豆腐好滑,個汁做到比較稠身,小小辣,但個汁好惹味所以餸飯好夾!之後我地好奇想知咩係粉蒸豬肉($100),就叫左一客試下,店員話係四川人常食既餸菜之一,豬肉係用五花腩,旁邊有南瓜,所謂"粉蒸",我食左一陣,諗左好耐,原來啲"粉蒸"既肉碎,就係免治肉,加上平時食艇仔粥既牛肉碎夾雜住好似米粉既嘢。五花腩蒸得好鬆化,媽媽好中意食,我就無佢咁重口味,所以食左兩塊已經飽,反而專攻南瓜,好甜好稔,同"粉蒸"夾住一齊食好好味。店員都幾Nice,不停幫手換碟,又問我地中唔中意食,下次帶埋爸爸黎食晚飯先!
今日去完灣仔街市就同左呀媽黎食Lunch。
佢同我都係麻辣控,我地叫左三個小菜,一碗飯share。

2016-02-28