2015-05-07 679 瀏覽
Ⓢ已經唔係第一次嚟韓冰食甜品喇今次重臨係因為佢的確好食,今次同未嚟過嘅朋友一齊嚟,試下上次未食嘅芒果雪花冰地方依舊,連甜品質素都保持得好好,一如以往係個幾啱朋友歡聚閒聊的地方▼先上咗個《芒果雪花冰》(HKD$78),芒果一向係Ⓢ的心頭好,而韓冰的《芒果雪花冰》非常足料,每粒芒果都係大大舊的而且味道非常甜,食得出唔係糖水浸出嚟嘅假甜味,而係發自芒果的果甜味配合埋下面嘅牛奶雪花冰,雪花冰綿到Feel唔到咁,牛奶味道更與雲呢嗱雪糕相映成趣呢!▼之後就係上次都食過嘅《藍莓芝士雪花冰》(HKD$78)。之所以再叫返呢個甜品,當然係因為食過翻尋味啦藍莓同芝士一向係絕配,而喺呢個雪花冰之中,芝士係以Cheese cake嘅形態出現,加上落足份量嘅藍莓醬,就好似食緊Blueberry cheese cake加上綿綿冰的感覺第一次食嘅朋友都大讚好味呢值得一讚嘅係雪花冰的layer非常有技巧,佢並唔係一堆雪花冰墊住上面咁多配料,而係以一層層的方式砌成成個甜品,每每食到中間時都會挖掘到小小的芒果粒/cheese cake,足見其用❤之作令到甜品唔會負荷過重而破壞賣相Ⓢ❥總括嚟講,韓冰真係一間幾令人滿意嘅甜品
Ⓢ已經唔係第一次嚟韓冰食甜品
今次重臨係因為佢的確好食
,今次同未嚟過嘅朋友一齊嚟,試下上次未食嘅芒果雪花冰

芒果雪花冰
第一次食嘅朋友都大讚好味呢
藍莓芝士雪花冰
令到甜品唔會負荷過重而破壞賣相

Ⓢ❥總括嚟講,韓冰真係一間幾令人滿意嘅甜品店,位置方便
喺海港城行行下街覺得攰就可以嚟嘆返個甜品、歇息一下。唯一可以挑剔嘅就只有雪花冰非常易溶,食到尾聲總會有一大堆溶咗嘅「雪花水」,不過都考慮到可能係因為雪花冰太綿的關係,所以可以接受
希望日後再嚟嘅話,可以有機會試埋其他唔同種類的甜品/小食啦^^
2015-05-05
$58 (宵夜)
芒果雪花冰
藍莓芝士雪花冰