餐廳: 百份百餐廳 (啟朗苑)
資訊:

2020-05-19 281 瀏覽
呢間其實都嚟過好幾次,奈何一直寫唔出食評。今次就一次給佢一個總結啦。作為香港嘅茶餐廳,奶茶絕對係香港嘅signature。。。而佢嘅咖啡、奶茶、鴛鴦,我覺得都絕對合格有餘,水準之上。至於食物質素,曾經食過:#豬扒炒公仔麵: d豬扒乾到紙皮一樣😭#炒貴刁/河粉之類: d油多到嚇死我,食完成個碟底都係油。。。重點係。。。碟野油到我食唔落。。。。😭😭蒸肉餅: 用嘅豬肉太肥,成碟肉餅好鬆散,冇咬口。。。😔今日我決定挑戰嘅係~~~魚香茄子飯:魚香汁夠濃味,夠鹹👌茄子吸夠油,唔會有好硬,太乾身既情況👌飯是藜麥飯,正常飯一碟,不甚特別👌總括來說,此碟魚香茄子飯,我覺得是合格水平(夠高糖、油、鹽份。。。食魚香茄子飯,從來就是需要高油鹽糖,味道夠濃,勉強希望健康之選,根本不應該食此類飯。。。😒)。有時一間店,未必樣樣好食。嘗試從中選擇適合自己的,便已足夠。😌最後,點解我成日幫襯呢? 位於啟德地鐵站出口,一出便會看得見他,亦只得他,這個位置實在太優越la。。。😂😂ps. 其實佢嘅海南雞是好食的😍

至於食物質素,曾經食過:
#豬扒炒公仔麵: d豬扒乾到紙皮一樣😭
蒸肉餅: 用嘅豬肉太肥,成碟肉餅好鬆散,冇咬口。。。😔

今日我決定挑戰嘅係~~~魚香茄子飯:
魚香汁夠濃味,夠鹹👌
茄子吸夠油,唔會有好硬,太乾身既情況👌
飯是藜麥飯,正常飯一碟,不甚特別👌

ps. 其實佢嘅海南雞是好食的😍