2020-10-25
本身吾系好食得辣,川菜喺中國嘅菜黎講都幾出名。自己本身就吾系好食得辣,但為咗訓練自己可以愈黎愈食得辣😂又得知做野同一區新開咗間都有少少高級嘅川菜。話就話喺灣仔,其實位置都有啲近銅鑼灣,食完就可以去銅鑼灣行街🤓入面嘅環境已經可以睇得出佢嘅檔次,真系好中意天藍色嘅櫈💙話明川菜就緊系以辣野為主,講到主菜,第一頁已經系水煮菜式,見到都覺得辣呀🥵仲有近年好興嘅酸菜魚~多數比較多人都系北上食,喺香港好似吾多地方有。紅花椒吞脆辣雞同埋辣子雞都好似幾辣😨見到有個海鮮豆腐羹,都幾啱我食,裡面都有幾多豆腐,軟綿綿幾有口感,重點系健康。辣子雞系呢度嘅名菜,一於試吓先,吾理辣吾辣喇😂佢表面都幾多辣椒😰跟住個底就有超多腰果同埋雞肉,雖然話系好多辣椒,實際上又吾會話好辣喎。反而啲雞肉細細粒咁,每粒都系少少辣姐,幾開胃👍🏼腰果就好爽脆,我自己本身都中意食nuts,腰果啱我食。原本都獅諗住叫茶燻樟茶鴨,男朋友表示好想食,咁就試吓啦。首先食食配菜煙鴨胸,又真系冇諗過煙鴨胸都可以有少少煙燻味,又幾好食😋吾會話好鹹。樟茶鴨都系,比茶燻過嘅味道好香,口感有少少結實,冇乜肥肉部分。呢度雖然話系川菜,但都有嫩雞煨麵食,呢個系意想
入面嘅環境已經可以睇得出佢嘅檔次,真系好中意天藍色嘅櫈💙
紅花椒吞脆辣雞同埋辣子雞都好似幾辣😨
呢度雖然話系川菜,但都有嫩雞煨麵食,呢個系意想不到嘅。有數粒嫩雞肉喺面,雞肉嘅口感系幾嫩滑,數量吾系特別多,不過都ok。然後麵條都系正宗嘅上海麵,軟軟哋中帶點嚼勁。跟住個湯底先系重點,牛奶味好濃郁,幾乎毫無油膩感,川菜入面嘅上海菜都可以好好食。