2016-03-20
1911 瀏覽
同表妹在圓方睇完戲,一齊食個下午茶,呢間餐廳一直想試,因為覺得好高級,好淑女,佢個下午茶好靚!店員話無得訂位,只可以夠鐘就到門口等位!當時未夠鐘食下午茶,逛街逛到夠鐘再到門口!幸運可以即刻入座! 坐在店內中間二人枱,白色枱布加金碧輝煌嘅歐洲式裝修!最好嘅裝飾係牆上彩色嘅茶罐,店員會招呼我坐低,幫我哋舖上餐巾!餐牌全英文,食物款式唔多,最多嘅係茶!淨係伯爵茶都十幾種!可以講我識得嘅茶種都有,中國、日本、印度⋯⋯問清楚店員下午茶嘅細節!叫了食物,每人一款茶!兩個人傾下偈!食物到時我要求店員幫我影相,有個睇落似高級店員,好認真咁將食物茶壺擺位執靚晒,先比店員幫我哋影相 手指三文治($168):一碟5款三明治,賣相好靚,5件三文治中間係火箭菜,味道其實唔太食得真!件件都太精緻!外表贏過味道,5款之中最喜歡有細細煎蛋嗰件,好可愛!麵包鬆軟,餡料唔多! Manhattan Tea Set($288)表妹食,三層架下午茶,最吸睛!賣相好靚好高級!包一壺$85嘅茶,貴過$85蚊嘅茶就補差價就可以!其中馬卡龍可以自選三款味道,佢比咗一件朱古力馬卡龍我食,一向唔鍾意馬卡龍,點知呢間竟然令我
問清楚店員下午茶嘅細節!叫了食物,每人一款茶!兩個人傾下偈!食物到時我要求店員幫我影相,有個睇落似高級店員,好認真咁將食物茶壺擺位執靚晒,先比店員幫我哋影相 手指三文治($168):一碟5款三明治,賣相好靚,5件三文治中間係火箭菜,味道其實唔太食得真!件件都太精緻!外表贏過味道,5款之中最喜歡有細細煎蛋嗰件,好可愛!麵包鬆軟,餡料唔多! Manhattan Tea Set($288)表妹食,三層架下午茶,最吸睛!賣相好靚好高級!包一壺$85嘅茶,貴過$85蚊嘅茶就補差價就可以!其中馬卡龍可以自選三款味道,佢比咗一件朱古力馬卡龍我食,一向唔鍾意馬卡龍,點知呢間竟然令我有驚喜,馬卡龍面脆,難得唔會甜死人,微微煙韌好味! 烏龍茶:表妹飲,佢比我試一杯,聞落好香,飲落溫厚唔會太濃!好味! Smoky伯爵茶:好皇煙薰味,好有特色,又有伯爵茶本身嘅香草味!唔係人人鍾意嘅味道!
茶壺好特別,有外殻扣起,中央內膽放茶葉,仲會用唔同顏色嘅壺,唔會攪亂!我未試過呢間,唔知規矩,飲完想叫店員加水,店員有禮講解茶壺結構,話餐廳為了保證食客飲到味道有水準嘅茶,茶壺內係茶粉,所以唔可以加水沖第二轉!我即刻明白晒!
飲茶傾偈,店員唔會騷擾,唔會趕客,講真食物幾貴,最緊要係比到高檔嘅優越感(唔好祈待要食飽)服務保持店家規矩!不過呢度同門外排隊等位嘅食客只有玻璃圍籬,感覺比十幾對眼望住食就唔夠私隱!
高級高檔買名牌嘅感覺!