2023-05-30
保家山 @burger.saan 📍:觀塘開源道60號駱駝漆大廈第3座5樓O室🚗:觀塘站B2出口 步行5分鐘📞:+852 5929-1186💲:~HKD88-108/head for dinner Food quality✔️:紫菜薯條、蘑菇忌廉湯、’山‘手工和牛漢堡、卡邦尼培根蛋麵總結:😋一間我都bookmarked咗一段時間嘅漢堡包店 今次食完覺得自己實在太遲發現佢 如果唔係當年可以做食堂之一👍🏼😋叫咗兩個set 第一個係卡邦尼培根蛋麵 好濃凋 唔太濕潤係我喜歡嘅口感 餐牌寫麵但口感都似意大利麵 培根🥓好足料 卡邦尼味都好濃厚 而且超大份 飽死人😋跟麵set 仲配埋沙律🥗同餐湯 沙律就生菜配蕃茄加䄂子醋 好簡單但都好清新 餐湯嘅蘑菇忌廉湯就好有驚喜 顆粒嘅蘑菇 濃縮嘅湯 非常好飲 跟餐嚟講簡直驚喜之作 絕對要飲😋嚟到burger店冇理由唔叫漢堡😎今次揀咗有港式醬汁嘅’山‘手工和牛漢堡 賣相係好厚好足料嘅漢堡 同朋友傾耐咗先食都仲係好食就知佢有啲料到 塊牛厚身牛味重而且煮到半生半熟 剛剛好 同埋配埋港式汁都幾本土風情 推薦💕😋burger跟餐可以揀小食或飲品 咁我就+$4 換咗紫菜薯條
📍:觀塘開源道60號駱駝漆大廈第3座5樓O室
🚗:觀塘站B2出口 步行5分鐘
📞:+852 5929-1186
💲:~HKD88-108/head for dinner
Food quality
總結:
😋burger跟餐可以揀小食或飲品 咁我就+$4 換咗紫菜薯條🍟薯條脆口紫菜又落得好多 唔係單單炸完放啲紫菜絲嗰種 所以紫菜味都濃 炸到唔太油又夠脆 份量都好多
🤔️同老闆傾下計先知保家山呢個名嘅理念係由長洲搶包山得嚟 只不過將平安包轉成漢堡包咁解 佢希望創造香港獨有嘅漢堡包味道 我諗佢都做到 啲漢堡係真心高質🥹
🤔️食咗兩個set都好食🤤唯一可以講可能就係價錢以觀塘區嚟講有啲貴 所以晚市去到見入座率得三成 不過佢份量好多 女仔一定食唔哂 計埋一切其實cp值都幾高 所以大家真係可以去試
🤔️環境就正常 當日去就有漏水 老闆都有放嗰盤裝啲水 希望快啲整好 另外睇得出老闆有喺能力範圍內裝飾間店 小店形式嚟講都係有啲人情味嘅裝修🎊