2024-09-26
今日放工老公帶左我到日式餐廳食晚飯。我之前都食過,覺得幾高質。餐廳環境闊落,有卡位,坐得幾舒服。食物主要有刺身、小食、炸物、牛排同麵類等主食。1三文魚刺身刺身切得好厚,好新鮮,色澤好靚。三文魚食落肥美,有點油香。2墨魚咀唐揚炸墨魚咀外皮好香脆,香噴噴,墨魚咀有咬口。3芝麻雞翼芝麻雞翼表面有微微炸過,帶少少脆。雞肉好滑,好juicy。表面嘅芝麻好香口。4海膽蟹肉茶碗蒸茶碗蒸好滑,有濃濃嘅高湯位。另外,仲配有海膽同蟹肉,兩者都好新鮮,令茶碗蒸更鮮甜。5鹿兒島鰻魚飯糰(一本)鰻魚好大條好足料,魚肉好香,配搭上甜甜嘅醬汁真係好滋味。6綱燒牛扒牛扒大大塊,都幾厚,燒得好香好惹味。牛排肉質軟淋,帶有肉汁。7芝士焗天火蠔(1隻)熟蠔表面佈滿好多芝士,充滿奶香,仲會拉絲~ 蠔肉好鮮甜,脹卜卜。8石鍋香辣海鮮手打烏冬 烏冬配料有蝦、青口、蜆、带子、蟹柳,材料豐富新鮮。手打烏冬好彈牙,好滑。湯底辣辣地,幾惹味。9生忌廉吉士銅鑼燒最後甜品我地食左餐廳較少見嘅銅鑼燒。Pancake皮充滿蛋香,吉士醬好滑。另外仲有士多啤梨同紅豆蓉作配搭。
1三文魚刺身
刺身切得好厚,好新鮮,色澤好靚。三文魚食落肥美,有點油香。
2墨魚咀唐揚
炸墨魚咀外皮好香脆,香噴噴,墨魚咀有咬口。
3芝麻雞翼
4海膽蟹肉茶碗蒸
5鹿兒島鰻魚飯糰(一本)
鰻魚好大條好足料,魚肉好香,配搭上甜甜嘅醬汁真係好滋味。
6綱燒牛扒
7芝士焗天火蠔(1隻)
8石鍋香辣海鮮手打烏冬
9生忌廉吉士銅鑼燒