2024-08-02
今日同同事相約食米芝蓮嘅中菜餐廳🥳 介紹返呢餐精緻嘅中式晚餐食咗乜嘢先😋😋😋🔸萬豪貴妃叉燥、滷水墨魚仔、香醋花膠凍頭盤每樣有一嚿 最欣賞係個叉燒 少少肥,但係成夠食起上嚟好香 滷水墨魚仔入邊有啲菜甫 咬落好爽口 兩樣一齊食又幾過癮香醋花膠動個人覺得麻麻地 因為有啲薑味同埋唔係好食到花膠😅🔸龍蝦粒蟹肉焗釀蟹蓋蟹蓋好大嚿 上面鋪滿麵包糠 撈埋入邊嘅蟹肉同埋龍蝦粒食真係好好味🥹🥹🔸椰皇雪蓮子燉鮮鮑非常欣賞呢個湯 好香椰子味之餘亦都飲得出鮑魚嘅鮮味 一路飲湯嘅時候亦都可以𢳂d椰肉出嚟食☺️ 好有飽肚感 而且個鮑魚亦都非常爽口彈牙🔸風味藤椒陳村粉蒸斑球呢個配搭好過癮😂 係四川嘅麻辣味配石斑柳 同埋陳村粉 個fusion嘅配搭好有趣,不過整體嚟講都好食🔸脆皮和牛面頰超超超重牛味😝😝 而且中間有好林嘅牛筋 好有啫喱嘅口感😋 出邊陳脆皮亦都炸得好香口 不過成件牛柳既份量就唔算好多🔸上湯鮮黃耳泡本地時蔬個上湯非常鮮甜 ☺️ 娃娃菜就冇咩咁特別 但係個黃耳就第一次食都幾得意 好似啫喱嘅口感,但係佢係菌類食物🫨🔸萬豪炒香苗個炒飯雖然都唔錯 但係唔覺得特別好出色 有鮮蝦仁 但係其他配料就唔覺得特別多🔸生磨開心果露
介紹返呢餐精緻嘅中式晚餐食咗乜嘢先😋😋😋
🔸萬豪貴妃叉燥、滷水墨魚仔、香醋花膠凍
香醋花膠動個人覺得麻麻地 因為有啲薑味同埋唔係好食到花膠😅
🔸龍蝦粒蟹肉焗釀蟹蓋
🔸椰皇雪蓮子燉鮮鮑
非常欣賞呢個湯 好香椰子味之餘亦都飲得出鮑魚嘅鮮味
🔸風味藤椒陳村粉蒸斑球
🔸脆皮和牛面頰
🔸上湯鮮黃耳泡本地時蔬
🔸萬豪炒香苗
🔸生磨開心果露、夏果棗皇酥
開心果露第一次食 都幾有驚喜 同埋原來唔係好甜🫠 我飲落好 creamy添
而個棗皇酥入邊係紅棗蓉嘉華有啲夏威夷果仁 都係唔係好甜嘅甜品,整得非常好食☺️
總結嚟講,今次用餐體驗非常滿意 到到菜都好有特色同埋食得出用好多心機 唯一係份量唔係好多 食晒成個course都係啱啱夠飽🙈 不過下次有機會都會返嚟食!😝