2019-03-06
Elaine又有好介紹,上次食完鐵板燒後意猶未盡,今晚佢又介紹另一間升级版的鐵板燒,又係列入又好食又抵食類别,好期待呀鉄板燒menu分一人前和二人前,我地揀左一個伊勢海老二人前鉄板燒餐$1680,加埋一,每人都只係$924, 好抵食季節前菜三點盛時令沙律粒貝南非龍蝦鵝肝配無花果醋美國安格斯肉眼炒時令野菜櫻花蝦炒飯味噌湯甜品時令沙律~極新鮮juicy日本蕃茄加沙律菜,令人胃口大開季節前菜三點盛~左: 腐皮 中: 菜心苗 右: 蒓菜加上胡麻漬精緻美觀的前菜各具特色,尤以豆味濃的腐皮和滑捋捋的莼菜最為吸引Wow!每人一隻南非龍蝦呀仲係活生生,好生猛ga!隻粒貝(海螺)勁大隻,睇見都已經流哂口水,勁正呀師傅開始純熟地把龍蝦煎皮拆骨不消幾下功夫即將頭和身分開,龍蝦頭將用作淆湯的用途,龍蝦的肝腦加上牛油則用來當汁醬使用,師傅再灑上拔蘭地酒, 火光紅紅,煞是好看!令龍蝦肉更香龍蝦肉分成一段段,再加上海鹽和pepper,最後加上肝臟牛油sauce, 我已急不及待的放入口中,Wow龍蝦肉質彈牙
季節前菜三點盛
炒時令野菜
櫻花蝦炒飯
味噌湯
甜品
時令沙律~極新鮮juicy日本蕃茄加沙律菜,令人胃口大開
季節前菜三點盛~左: 腐皮
中: 菜心苗
右: 蒓菜加上胡麻漬
精緻美觀的前菜各具特色,尤以豆味濃的腐皮和
滑捋捋的莼菜最為吸引
酒, 火光紅紅,煞是好看!令龍蝦肉更香
Wow龍蝦肉質彈牙爽口,鮮味無比,龍蝦膏鮮甜creamy, 齒頰留香,令人一再回味
海螺切成薄片,每邊只需煎數秒,再加上少少海盬,牛油和日本清酒便帶出螺片的鮮甜和爽脆,勁好味呀
肥美的鵝肝加了白蘭地和牛油作調味,煎得外面焦香, 內裏柔軟creamy, 入口即溶,甘香無比,配埋無花果醋有解膩的作用,非常配合
南瓜和露筍鮮甜,食番粒紅酒蕎頭漬清下味蕾,預備
再食下一味美食先
師傅將美國安格斯肉眼扒切粒, 煎至五成熟,靚牛只需加少許鹽和pepper已把肉的鮮味帶出,入口只覺牛味濃郁,肉質軟滑,肉汁充盈,正呀
這個時候飲番碗熱辣辣的龍蝦味噌湯真係最美妙
不過味噌湯充滿龍蝦的鮮甜味道,還有滑滑的豆腐,爽
用乾蒜炒野菜也非常香口,野菜的種類也頗豐富,有椰菜,金菇,甘筍絲和靈芝菇,清甜爽脆
其實已經好飽,但這個樱花蝦炒飯無論在色香味
方面也深深地把我吸引着,蛋䊢把菇,洋葱,甘筍
和飯粒混和一起,飯粒非常乾身,粒粒分明,最後當然食到一粒飯都無剩la
最後食埋呢個日本雲呢拿雪糕真係大滿足雲呢拿
雪糕上淋上黑糖漿和黃豆粉,令食味和口感更加提昇,真係好想食多一球雪糕呀