🇯🇵高質廚師發板🐠食盡當造魚生🍣今日同家姐嚟到北角食omakase,我哋揀選咗「鮨宏」🏮 呢度嘅師傅會按照季節,選擇最肥美、最新鮮嘅食材比我哋,保證lam lam脷👅!🐠 北海道漁港 鰤魚11-12月係呢種魚最當造嘅時候,師傅仲揀咗魚鮫嘅位置,好肥美🥰🐙 櫻煮八爪魚師傳會幫八爪魚按摩先,令佢外面好軟腍,入面保持口感😍 最後仲可以飲埋個湯,好清甜💕🍳 炭燒鱈魚白子第一次食白子係炭燒,佢嘅外層好煙韌,內裏熱辣辣又creamy,有種軟心嘅感覺🤩 佢仲有海苔嘅香味,同埋一啲都唔鯹,係我食過最好食嘅白子!🦪 磯煮鮑魚 配 鮑魚肝壽司飯磯煮鮑魚食落係凍凍哋,原來咁樣先係最掛汁,果然真係好入味好好食呀😋 鮑魚面嘅甘蓮葉都係食得㗎💕 另外仲有鮑魚肝壽司飯,好開胃好好食,討厭食飯嘅我第一次食飯都唔夠喉呀!🐟 甘鯛叢立燒師傳將甘鯛魚燒到啲魚鱗立起嚟,非常之脆!魚肉身就好魚腍,好鮮味☺️ 仲加咗個鯷魚忌廉汁,唔講仲以為係海膽醬啊😍🥚 茶碗蒸茶碗蒸好香滑,用咗清香嘅高湯整,仲有八爪魚🐙、菇🍄、魚籽等材料添!🍣 壽司八款真雕立魚壽司:上面有少少柚子胡椒,好香呀😋深海大池魚壽司:池魚王!好肥美、好鮮甜🥰墨魚海膽壽司
🇯🇵高質廚師發板🐠食盡當造魚生🍣

🐠 北海道漁港 鰤魚

🐙 櫻煮八爪魚

🍳 炭燒鱈魚白子

🦪 磯煮鮑魚 配 鮑魚肝壽司

🐟 甘鯛叢立燒

🥚 茶碗蒸

🍣 壽司八款
真雕立魚壽司:上面有少少柚子胡椒,好香呀😋
深海大池魚壽司:池魚王!好肥美、好鮮甜🥰
墨魚海膽壽司:肥美嘅海膽配上清新嘅墨魚🦑,超推薦🌟!
赤貝壽司:爽身清甜🤤
甜蝦壽司:仲淋上咗用甜蝦整成嘅蝦油做醬汁,好似蝦膏咁香濃😍而且口感非常爽滑,正👍🏻
吞拿魚豉油漬壽司:選用吞拿魚背脊嘅肉,冇泔肥但魚味濃郁,而且師傳摺疊咗塊魚,勁厚🤤
中拖羅壽司:呢個選用中拖羅,夠晒肥美,又大件🥳🥳
大拖羅壽司:上面加咗用米做嘅鹽,少少鹹好特別😳 呢件最肥美,但超滑身,有入口即融嘅感覺,好幸福😭💕
海膽壽司:師傳比超多海膽😍 好鮮甜,好好食👍🏻!

🍳 布丁玉子燒
玉子燒超嫩滑,裏面仲有啲魚肉,甜甜蜜蜜🥰

🐚 燒螺
海螺好似一個器皿咁,盛載住鰹魚湯同螺肉,再喺外面點火燒滾,睇得又食得🥳

🍧 甜品
和歌山富有杮:當造嘅日本杮,清爽香甜🍅
自家栗子蛋糕:好似雪糕質地,軟腍之餘帶有栗子顆粒🌰
自家香橙果凍:香氣逼人,唔會太甜,夠清新,用果皮盛載仲有多陣香味🍊