2022-04-07
同朋友入左天水圍買啲野,順路黎左天一商場,無黎一陣好多舖頭都唔同左,兜個圈睇下有咩食先,最後揀左轉角位間越南野,叫榆越Viesta,有卡位坐幾濶落,感覺唔錯。午餐好抵食喎,跟餐飲品好多得揀,本來諗住叫一份午餐再加法包,發覺散點同午餐一樣錢,哈哈,貪心要多杯野飲先。先來份小食蒜蓉牛油雞翼,朋友話佢想食香口野而叫嘅,雞翼一份有五隻,炸得好香脆,重蒜味又重牛油味,好食喎。跟住就係朋友個A餐混牛湯粉,揀左要生牛肉併牛丸,份量都幾多,滿滿一碗粉,牛肉數片,牛丸三粒。先試試湯底,餐牌話係佢地招牌牛湯喎,嘩嘩,果然無失望,湯底極鮮甜,味道濃郁唔油膩,仲夠晒熱添。揀左要金邊粉,吸飽湯汁超正,好味到飲晒全碗呀。自己就揀左要個E餐咖哩牛腩飯,個名雖然好港式,但佢係越南咖哩黎喎。碟飯個賣相擺得幾靚,唔係茶記咁樣㗎,哈哈。咖哩汁都幾重椰香,開頭食都唔覺,食食下辣勁出黎,唔係話好辣,但微微辣下又幾刺激,越食越惹味喎。牛腩就無乜特別,炆得未係好多淋身,相反配料有驚喜喎,居然係蕃薯同紅蘿蔔,咖哩蕃薯第一次,意外地甜甜地又幾夾,食下食下仲覺得好好味添,飯同汁食到一滴都無淨,正。仲叫左個D餐燒豬頸肉越式法包,包身烘得香
仲叫左個D餐燒豬頸肉越式法包,包身烘得香脆,豬頸肉肥美有咬口,裏邊加了青瓜、蕃茄、芫茜等去膩,醬汁有沙律醬、辣醬同大大片牛油,味道豐富有層次,又係好好味呀~
餐飲叫了冷泡茉香綠茶,凍美祿咖啡同椰汁紅豆冰,雖然凍飲黎計唔係好大杯,但跟餐餐飲居然有特飲,即刻覺得好抵。茉莉綠茶清香,美祿咖啡香甜,紅豆冰啲紅豆煮得軟腍不過甜,仲好重椰香,三杯都好飲。
食得好飽呀,樣樣都好味好滿足,小店仲唔使加一添喎,抵食!