2017-06-12
今日我同K先生去完香港文化中心睇完舞蹈團表演後,大家都好餓,就去左之前朋友推介,位於尖沙咀厚福街的101手工涮涮鍋,Shabu Shabu。地方環境好舒適,安排左個卡位比我地坐,而且員工好細心講解套餐資料,服務一流。呢個極上"吃到飽"套餐,真係食到好飽好滿足,前菜,精選火煱配料同無酒精飲品係無限追加主菜我地點咗台灣沙茶鷄涮涮鍋,似雞鍋但有好多餸,而且賣相好靚,好美味。跟住食火鍋拼盤,有兩款選擇:101特選手工火鍋拼盤($288)和臺灣夜市火鍋拼盤($278),我地兩樣都試唒特選手工火鍋拼盤好有特色,黑松露蟹肉餃,黑松露芝士豚肉餃同三重芝士墨魚丸好好食,好特別,其中芝士墨魚丸啱晒喜歡食芝士嘅我,而且好彈牙。至於台灣夜市火鍋拼盤就有齊晒滷水食料,其中豬耳、牛肚和腎片就係我嘅至愛。講返個安格斯牛頸脊肥牛片,真係無得頂,D肥牛片厚身得來又無肥膏,絕對新鮮呢度嘅另一個驚喜就係手工即炸響鈴卷和即炸魚皮以及足八寸長既蟹棒。因為個響鈴卷同魚皮係即叫即炸,所以食落口真係好脆好新鮮而且個響鈴卷仲好大條,係我地食過最大條最新鮮最好食嘅響鈴卷。至於長過隻碟的八寸長蟹棒,係我第一次食那麼長嘅蟹棒。我同K先生每人
跟住食火鍋拼盤,有兩款選擇:
至於長過隻碟的八寸長蟹棒,係我第一次食那麼長嘅蟹棒。我同K先生每人食咗兩條,好好味。
呢度無酒精飲品係無限追加,而且很多選擇同非常高質。
青蘋果水果冰茶和柑桔檸檬水果冰茶,非常清新又不太甜,啱晒打邊爐飲。而最驚喜就係杯巨峰提子雪碧砂冰,又靚又好飲, 而且好大杯,夏天飲真係透心涼。
最後甜品就係木糖珍珠奶茶布丁,茶味濃。
吾晒三百蚊可以食到那麼高質的手工火鍋,我朋友真係無介紹錯,我同K先生食得好開心又滿足。