2024-10-27
大圍呢間 居酒屋真係不得之了,一入門口,已經比個高樓底帶嚟嘅空間感震懾住,再嚟就見到有兩張榻榻米嘅用餐區,成個感覺好有日式風格嘅倉庫仔咁,好有格調,未食已經覺得呢到一大班朋友嚟食一定好好Fᴇᴇʟ😎花酒醬油漬牡丹海老(2隻) $108呢兩隻牡丹海老成隻手掌咁長,本身已經好鮮甜,呢度仲用花酒醬油漬整去處理,令到個鮮味提升到另一個層次,而且蝦肉都爽口彈牙,仲食到有好豐富嘅膠質口感😍木子三文魚盛合 $98一次過食晒咁多款三文魚壽司真係抵到爛,有三文魚、三文魚腩、灸燒三文魚、三文魚子軍艦同三文魚軍艦,每款嘅質素都好高,尤其是三文魚腩,油脂超豐富超級香🤤野菜天婦羅 $78野菜種類都幾多,有冬菇、粟米仔、茄子、南瓜、青椒等等,最欣賞佢係炸漿好薄,非常酥脆,而且個天婦羅汁裏面嘅蘿蔔蓉味道好濃郁,點埋一齊食,超正👍🏻青森山芋 $48呢款山芋燒到略為脆身,再配上大量海苔碎,食落就好似食緊海苔味薯片一樣,但又保留到少少山芋嘅口感,好食😙厚燒牛舌心 $118呢度嘅招牌名菜,真係夠晒厚‼️ 入面仲係好粉嫩嘅粉紅色,外層燒到微微焦脆,識落口非常彈牙,調味亦都恰到好處,呢個價錢食到兩塊,大癲,屬必點之作❤️免治雞肉棒
花酒醬油漬牡丹海老(2隻) $108
木子三文魚盛合 $98
野菜天婦羅 $78
青森山芋 $48
厚燒牛舌心 $118
免治雞肉棒 $38
外層用燒汁消到脆脆地,咬落去都食到好多雞軟骨,非常爽口,埋佢哋嘅蛋黃醬汁一齊食,好惹味🤪
豚肉豆苗卷 $42
呢個配搭好有驚喜,醬汁豚肉燒到夠晒香,都幾Jᴜɪᴄʏ,配埋中間爽口清新嘅豆苗,一濃一清嘅感覺,出奇地夾😏
日式茶碗蒸 $28
呢個茶碗蒸又係一絕,蛋味夠香濃,而且夠晒滑,入面仲有好多配料,而且佢個高湯調製得好好,同個茶碗蒸超夾,真係好味到可以一個人食兩個🤣🤣 絕對可以一戰😎
總括嚟講,環境空間闊落,食物質素夠哂高,每個種類都有啲創意菜式,都好值得一試,今次初體驗後,呢間居酒屋可以擠身入我哋嘅大圍飯堂名單頭三🤓