2020-07-01 102 瀏覽
幾年前去過成都同重慶,個段日子對於一個唔食得辣又嗜辣既人真係痛並快樂着,皆因當地人食辣水平太高好難就到我個食辣廢柴。終於係香港遇到《麻辣風雲》,全部叫最少辣,我輕鬆carry到既辣度。有人話四川菜唔辣點會好食,其實唔應該咁樣去評,辣係一種濃烈既調味,拎開佢依然展示到廚藝,咁先叫功底。唔係好熟川菜,但係四川都食過幾日,憑住記憶去叫,一碟涼拌皮蛋係我每次必叫,但依碟係失敗中既失敗,隻皮蛋十分難食,調味都救唔返。拌料有蒜蓉同辣椒醬,坦白講辣椒油味道唔夠亮眼,加埋蒜蓉令人疑惑,所以俾咗差評。最近迷上炸饅頭,嚟到見到又要叫,煉奶食得出唔係鷹嘜,失色,饅頭唔黏牙,唔會太甜或者太油,合格。全枱最香係干鍋鮑魚仔,一路燒緊一路滲出香味,眼見好多辣椒但其實一d都唔辣,師傅完全照顧到我既辣度,食得辣既朋友可以叫再辣d,應該會更好食。鮑魚仔份量好夠,都算入味,藕片好脆,爽,推薦大家試一試。京蔥牛肉份量好多,牛肉食極都有,嫩滑少筋夾住一片京蔥一齊食,好滋味,碟菜本身係唔辣,唔食得辣既朋友可以叫豬油渣炒時菜係我幾期待既一道菜,因為宜家唔係度度都夠膽用豬油渣炒菜,d豬油如果唔靚或者擺太耐會有油up味,炸得唔靚食落就
涼拌皮蛋

炸饅頭

干鍋鮑魚仔

京蔥牛肉

豬油渣炒時菜係我幾期待既一道菜,因為宜家唔係度度都夠膽用豬油渣炒菜,d豬油如果唔靚或者擺太耐會有油up味,炸得唔靚食落就會好油好膩,但其實豬油係川菜靈魂。依碟菜用既豬油無炸到好透,特登留到塊脂肪爽脆既口感,塊脂肪好靚,好新鮮,但我寧願佢用炸透既豬油渣,當然成本會高d,但炸透既豬油渣先夠香味,食完返唔到轉頭~
豬油渣炒時菜

到我最期待既毛血旺,新鮮或者無溝水既豬紅/雞紅切片煮完應該見到一個個氣泡窿,口感帶爽脆,我係香港未食到過,依間都係,口感偏硬,但大腸,毛肚,豬肚都唔騷唔臭,洗得好乾淨,份量都夠,但始終覺得要辣d先好食(超矛盾)
毛血旺

鋪頭環境夠大,坐得算舒服,抽風好好唔會成間舖既味道混合埋一齊,但如果有個位擺袋就更好。同埋川菜餐廳,廁所好緊要!希望可以加強廁所設施同清潔~

2020-06-30
干鍋鮑魚仔