2024-07-29
店名: 禮地址: 太子花園街213號地舖太子站 B2 出口,行3分鐘環境: 4.5/5價錢: 4/5味道: 4.5/5今晚放工又掛住日本野🎌,所以就黎到位於太子既特色居酒屋「礼」🏮!細心睇個礼字其實包含左sake🍶同yakitori🔥,一睇就知係主打手作串燒🍢!串燒即叫即燒,慢工出細貨😉!餐廳環境都好舒服,以不同的清酒樽裝飾牆身🍾,營造日系柔和既氣氛💡!推介大家約埋三五知己一齊過來消閒飯聚👭~紫菜芥末八爪魚 ❤❤❤❤$58八爪魚口感滑溜彈牙🐙,伴勻唔太攻鼻既芥末🙅🏻♀,味道調配得恰到好處,用紫菜包住食更有層次感🥢~前菜漬物三點盛 ❤❤❤❤$88三點盛包括清新又酸甜既柚子蘿蔔🍊🥕、開胃既牛蒡醬油漬🍶同微辣既元氣蒜頭漬🧄!作為開胃前菜,我個人最中意牛蒡既口感🤤~松露半熟牛肉他他 ❤❤❤❤❤$118半熟牛肉肉質鮮嫩🥩、份量足,配埋香濃松露醬汁🍄同新鮮沙律菜🥗,非常開胃👍🏻!高湯玉子燒 ❤❤❤❤❤$78以清甜既高湯同玉子所製成既玉子燒🥚,多層得黎做到綿密柔軟,配以蘿蔔蓉食🥕,口感更勝一籌😳~唐揚炸雞 ❤❤❤❤$78大大件炸雞🍗,雞肉外脆內嫩又夠味😋,重點係炸粉薄,沾蛋黃醬食味道更豐富🤤~仲有
地址: 太子花園街213號地舖
前菜漬物三點盛 ❤❤❤❤
松露半熟牛肉他他 ❤❤❤❤❤
高湯玉子燒 ❤❤❤❤❤
唐揚炸雞 ❤❤❤❤
大大件炸雞🍗,雞肉外脆內嫩又夠味😋,重點係炸粉薄,沾蛋黃醬食味道更豐富🤤~仲有沙律菜平衡返健康感覺🤩
黑松露鵝肝多士 ❤❤❤❤❤
黑松露既香氣冇喧賓奪主,仲突顯到鵝肝濃郁既口感,加上質地鬆軟脆口既多士,好正😋!
煙腩肉秋葵串 ❤❤❤❤❤
小清新組合,煙燻豬腩肉包裏住清爽滑溜既秋葵🐷,有特色得黎仲可以減膩😳~
醬汁燒䐁肉串 ❤❤❤❤❤
選用肥瘦適中既䐁肉🐷,口感豐富,加埋特製醬汁格外惹味🤤~
鹿兒島一口牛 ❤❤❤❤❤
一口牛鮮嫩多汁🐂,燒得啱啱好唔會韌🙅🏻♀!
雞頸肉 ❤❤❤❤❤
特別推薦雞頸肉🐔,居酒屋唔太常見!肉質嫩滑得黎一樣入味,加埋檸檬汁🍋,味道更有層次🤤!
雞軟骨 ❤❤❤❤❤
$32/1
雞軟骨愛好者點都要兩串起✌🏻!雞軟骨唔會燒到好乾身🙅🏻♀,簡單鹽燒至金黃色,再加埋檸檬汁🍋已經好好食😋,有嚼勁同爽脆感😋~作為下酒菜就再合適不過了🤩~
月見醬唐揚飯團 ❤❤❤❤❤
以月見醬汁🍶炸到外層似飯焦既飯團🍙~脆身既飯團配搭濃郁既蛋黃🍳,令口感與味道有多重享受😳!