2021-04-11
套餐有前菜、刺身、壽司、燒物、炸物、和食、甜品 🔹薄切縞鰺刺身配螢光魷魚刺身晶瑩剔透,表面灑左柚子皮粉,縞鰺味道口感介乎池魚同真鯛之間,食到有淡淡魚香,配上特製醬汁酸酸甜甜好開胃。 🔹厚岸蠔味道清甜肥美,口感偏清爽,食得出好新鮮,加上檸檬汁同海葡萄更突出鮮味。一隻真係唔夠食🤤🔹粒貝刺身粒貝撒上岩鹽作點綴,食落好爽口新鮮,可以就咁食亦都可以點醬油食。🔹海膽刺身到我最鐘意食既海膽🤤加啲鹽再包紫菜食,不過我都係鐘意點醬油食。海膽都幾鮮甜,但未到係日本咁好食。🔹吞拿魚醬油漬刺身我同朋友一致認為呢款最有驚喜!上層係吞拿魚蓉,下層係中拖羅,加上醬汁、蔥花、芝麻,食落入口半溶,微酸甜好特別,但略嫌食到有少少筋。到壽司環節之前會提供赤大根俾你清下口腔味道先。壽司會由淡至濃呈上。🔹鱸魚壽司好淡魚味,但口感好爽實牛鰍,加左柚子蓉食落好清新,魚味唔重浜鯛壽司,切得幾厚身,口感紮實有彈性,塊皮超韌,咬左好耐😹加上蘿蔔蓉味道更有層次黑鯥壽司,魚身表面稍微炙過更突出魚油香,加上海苔蓉作調味松葉蟹味噌赤蝦,赤蝦好大隻鮮甜,食落好爽口,加上蟹膏同海葡萄,口感好豐富😋後韻係濃郁的蟹膏香味大拖羅壽司油脂好香,入口即溶!但
🔹薄切縞鰺刺身配螢光魷魚
🔹厚岸蠔
🔹粒貝刺身
🔹海膽刺身
🔹吞拿魚醬油漬刺身
🔹鱸魚壽司
好淡魚味,但口感好爽實
牛鰍,加左柚子蓉食落好清新,魚味唔重
黑鯥壽司,魚身表面稍微炙過更突出魚油香,加上海苔蓉作調味
大拖羅壽司
油脂好香,入口即溶!但都係食到有少少筋
食完壽司就到和食環節啦🍜
🔹太刀魚、雞肉棒串燒
魚皮燒到好脆身,好重魚香味,拎出嚟個時仲好熱架😽
雞肉棒就味道正常,混合埋雞軟骨更有口感。
🔹炒鮑魚
軟淋又彈牙,配埋醬汁食惹味之餘又唔會遮蓋到鮑魚既鮮味😋
🔹煮螺
呢款係凍食,醬汁食落甜甜地好入味(好似瑞士汁🤣),但略嫌螺可以再彈牙少少。
🔹天婦羅
水準一般,唯獨白子食落幾特別,淋淋地不過冇咩味,食落好似豆腐花😂
🔹松葉蟹肉茶漬飯
食到呢度已經飽飽地,松葉蟹肉配蟹籽更有口感,食完即刻暖番個胃。
🔹靜崗草莓紅豆雪糕
甜品係我最中意既雪糕!草莓雪糕味道唔會好假,但士多啤梨有少少酸😂
💡灣仔月街仲有有唔cafe同餐廳,靜靜地自成一角,不過位置有啲偏僻,金鐘站出行過去會近啲。晚市Omakase嚟講價格唔算貴,當然一分錢一分貨啦,不過值得一試既,想同朋友靜靜地傾下計係唔錯的選擇,除咗廚師發板之外亦都可以散叫架。