2023-03-28
今日約左去住屯門嘅朋友屋企玩新Board Game🎲經過屯門市廣場見到一間好多喵星人嘅日式甜品店😍入面好多喵公仔打卡!岩岩食完lunch差個甜品🤤見menu新推出左一系列春季系列精緻甜品🌸有日式優雅風情結合法式嘅浪漫情懷🥰款式新穎係打破傳統甜品嘅新創作😍一於捉埋男朋友入去打卡📸兼嘆甜品先😋🌰和栗蒙布朗麻薯雪糕🍦 $68 哩款甜品我最鐘意🌰選用熊本縣的球磨栗子😋一絲絲細絲嘅栗子蒙布朗🤤包住口感煙韌又鬆軟嘅麻薯、日本幼滑厚忌廉同埋曲奇味雪糕!多層次味道再配曲奇脆雪糕筒😆驚喜嘅係脆皮有蛋味好夾和栗蒙布朗同雪糕🍦打卡靚之餘味道又岩晒我口味📸👯🏻♂️麻薯鮮果撻🥧 $48原來呢個甜品係由冠軍甜品師顛覆傳統鮮果撻嘅概念🤔用日本濃忌廉配上煙韌麻薯小丸子取代傳統嘅吉士忌廉☺️撻底係加左咗朱古力塗層嘅曲奇撻底😋食落更香脆濃厚!一共有4款水果口味💁🏻♀️我哋揀左伯爵茶無花果☕️伯爵茶係用Twinings製作嘅忌廉😋茶香味特別濃醇 再配上清甜嘅無花果😋賣相更精緻動人而且唔太甜 岩我口味👍🏻🎑大福雪糕🍦 $58自家製手工日式大福餅皮😋口感煙韌軟糯!包住幼滑忌廉、大粒十勝紅豆同埋日式草莓雪糕🍦口感層次豐富🍎加上可愛透
🌰和栗蒙布朗麻薯雪糕🍦 $68
👯🏻♂️麻薯鮮果撻🥧 $48
🎑大福雪糕🍦 $58
自家製手工日式大福餅皮😋口感煙韌軟糯!包住幼滑忌廉、大粒十勝紅豆同埋日式草莓雪糕🍦口感層次豐富🍎加上可愛透明蘋果造型盒📸打卡一流味道又唔錯🦭男朋友鐘意佢嘅大福皮軟綿綿又好Q彈🥰配搭雪糕同清甜紅豆唔膩又好味!
🍳日式濃蛋焦糖燉蛋🥚 $38
用日本濃香雞蛋製作嘅焦糖燉蛋🥚口感有法式嘅外脆內軟🤤同時保留咗日式傳統蛋香同埋幼滑口感😋店員話將日式crossover法式係呢度嘅甜品代表作🤣難怪咁好味咁滑漏啦!特別一提嘅係燉蛋嘅陶瓷杯仔😍係用十二生肖動物為主提😚造型好可愛 食完洗返乾淨拎返屋企做擺設都唔錯🥰
原來除左得獎拿破崙蛋糕之外😆其他甜品都咁出色👍🏻仲有咁多貓貓可以瘋狂打卡📸下次黎屯門再黎encore甜品先😋
📍Kuru Lab
屯門屯順街1號屯門市廣場1期1樓1268號舖