2018-11-28
香港好少有日式廚師發辦,今日朋友介紹我黎 香港大學站既一間小店,話我知抵食又好食!一於試下!黎到香港大學站行大概5分鐘就到!都好方便,因為廚師發辦所以訂位就最好!老闆會按你價錢黎俾最好既野你!入座後,等左一陣就有野食!勁開心!首先黎前菜,有炸蝦仔/醋海藻/鮟康魚肝,炸蝦仔好脆口,仲勁香濃蝦味!醋海藻勁開胃,唔會太酸岩岩好!鮟康魚肝好滑配醋汁又係絕配!之後上刺身全部都係九洲運黎既,有紅線魚/池魚/竹籤魚,之後果碟係章紅/中拖羅/尤魚海膽卷,其中最愛梗係 中拖羅 同 尤魚海膽卷,中拖羅師傅話唔好點豉油食,因為佢落左少少鹽,會帶出魚既甜味!另外個尤魚海膽卷入面有少少紫蘇葉亦帶出鮮味!😱😱 我竟然掛住食,唔記得影師傅特制既 3日熟成大拖羅呀!一入口已經即溶好好好好味呀!之後見師傅上爐,好期待會燒咩?出場喇!廣島蠔好大隻呀!師傅話佢試左好多次,燒熟少少即食係最鮮味!果然係呀!燒左濃味左好多呀!有人唔食蠔,益左我呢隻為食精!食完蠔,師傅上沙律,個沙律好特別!日本大根沙律,用日本既羅白整既沙律有配兩個醬汁,一個正常既沙律醋,另一個似海撒沙律醬!兩者都好夾!我地有試就咁食,味道好清甜但帶辛辣!我鍾意點
食完蠔,師傅上沙律,個沙律好特別!日本大根沙律,用日本既羅白整既沙律有配兩個醬汁,一個正常既沙律醋,另一個似海撒沙律醬!兩者都好夾!我地有試就咁食,味道好清甜但帶辛辣!我鍾意點沙律醋!
之後係京都卷豆腐,皮脆內軟!勁濃豆味!之後就主菜慢煮牛肋骨,師傅將肉同筋拆開同切件方面進食,入口又係即溶架,好香牛味!個筋好好咬,越咬越香!
好唔捨得呀!師傅話完喇 😭 要食甜品,Lum 酒 雪糕同柚子 cheese cake!好飽呀!