2023-05-25 636 瀏覽
今日去左食手撕雞名店-厚興瑜記。這間店舖名氣不少,曾經登上2018 Yahoo熱搜餐廳,不過以往我也是外賣為主,堂食今次就真係第一次。入到去,朋友竟然無叫名牌手撕雞,而是推薦我試花雕醉雞,他一向嘴雕,就即管試下。今天我們叫了二人餐,有雞、有菜、有小食、有老火湯,仲有白飯及飲料,一百多元,認真抵食。先上的是老火湯-粉葛豬踭雞腳湯,住家味道,不加味精,湯料十足,超正!跟住送上小食,我們選了麻辣豬肚及醬油冬筍,麻辣豬肚麻香、辣味兼備,不像其他舖頭般死辣,下次再來,必選小食!冬筍醬油味香,師傅煮的時間剛剛好,不會太淋,口感豐富。之後就到主菜-花雕醉雞,一試就明朋友的選擇,花雕味令雞肉更香,雞肉更為嫩滑,超好食呀!雞肉一如以往,雞嫩不肥,肉質結實,跟出面用雪藏雞製作完全不同。最後來了上湯魚腐娃娃菜,上湯清香,娃娃菜浸上上湯,更加鮮甜。魚腐亦甜甜的,與上湯非常夾。今天我們叫了兩杯特飲-金桔奇亞籽水晶蜜,飲品有清清的金桔味,配上奇亞籽及蒟蒻,有口感得來又不甜。另一杯是阿華田水晶,口感好得意,又唔太甜,味道剛剛好。這間雞店質素依然咁高,價錢仍然這麼相宜,難怪6點多已接近坐滿。朋友話其實仲有幾款都好好食

這間雞店質素依然咁高,價錢仍然這麼相宜,難怪6點多已接近坐滿。朋友話其實仲有幾款都好好食,下次再試!