2022-11-24 108 瀏覽
今日夜遊大埔,行到依一間店果條街果陣,已經比門口既店面同埋野食吸引。我就決定一於去試下。入到去環境好舒適,裝橫都唔錯。感覺係度食野既環境可以舒緩下平時繃緊嘅生活。佢地既辣軟殼蟹火山包放左係第一頁,似係佢地既招牌菜,將軟殼蟹同包夾埋一齊幾有特色。我就一於試試佢。首先黎到既係我地叫左既飲品,馬拉菜必需有既美綠。無論凍定熱都好濃美綠味,對於美綠愛好者既朋友一定會好中意。除左軟殼蟹火山包我地亦叫左帆立貝喇沙摻摻,燒雞同豬串燒同埋小食拼盤。每樣食物都各有千秋,十分好食。喇沙湯底香,麵亦煮得岩岩好,兩者配合非常開胃,而帆立貝及海鮮店家亦十分大方,好似食左個海鮮大餐咁,份量很多。咁多優點配合,最後連湯一滴不漏清哂。而串燒十分好吃,配上沙嗲醬令我很快一串接著一串吃。小食拼盤以炸物為主,炸得十分香脆。當作小吃是一個不錯的推介。而今日重頭戲軟殼蟹火山包。除了軟殼蟹,其他海鮮亦只能用滿瀉來形容,海鮮量十非多,物超所值。我用旁邊的咖喱汁淋上包上。整碟菜都昇華了另一層次。軟殼蟹新鮮又外脆內軟。其他海量很新鮮。再配上咖喱汁襯衫麵包及海鮮。令我對他留下深刻美好的印象。

• 美祿恐龍
  • 海鮮喇沙摻摻