2023-07-07 29 瀏覽
好想去日本玩,但未有假,唯有去尖沙咀食日本料理,睇OP滝雲的評價都好唔錯,決定試下。門口以日風木趟門,入到去清雅的水吧枱面,簡潔時尚,環境好舒適!我地揀左吧枱坐,因為可以近距離欣賞廚師準備食材,幾賞心悅目。見餐廳推介「夏日限定晚巿鮨燒配二人前」套餐,有魚生、壽司、串燒和甜品等,幾豐富。🌟先付︰磯煮粒貝淡淡的酒香味,帶出食材的鮮味,口感爽口彈牙,幾好的開胃前菜。🌟刺身︰醬油油甘魚、島蝦、石鯛、鰈魚、酸醋八爪魚和帶子刺身好新鮮,我最like是肉質鮮嫩的島蝦和鮮味甘香的帶子,每一口都充滿了海洋的風味。特別是帶子非常鮮甜,油甘魚非常鮮美,口感也很不錯。🌟燒目光魚肉質實香甜,帶有少少酒香,好惹味,外脆內嫩滑,食完好想encore~🌟肉類串燒︰五花腩、雞肉、雞腎和牛舌心 燒五花腩香氣十足,燒雞腎香脆又有嚼勁,爽脆入味。雞肉亦十分香口,嫩滑多汁。必試牛舌心,份量十足,厚身大件,入口軟腍,口感非常柔軟,牛肉味香甜,真係好好味,高質,非常好吃。🌟蔬菜類串燒︰日本蕃薯仔、甜椒仔日本蕃薯仔外脆內軟,軟糯香甜,甜椒仔唔辣,爽口中和肉類串燒的油脂味,配搭唔錯。🌟壽司︰拖羅、 深海刺魚、 油甘魚、賴尿

🌟先付︰磯煮粒貝

🌟刺身︰醬油油甘魚、島蝦、石鯛、鰈魚、酸醋八爪魚和帶子

🌟燒目光魚

🌟肉類串燒︰五花腩、雞肉、雞腎和牛舌心

🌟蔬菜類串燒︰日本蕃薯仔、甜椒仔

🌟壽司︰拖羅、 深海刺魚、 油甘魚、賴尿蝦和海膽
我特別喜歡他們的海膽及拖羅壽司,海膽的鮮美和濃郁口感,加上粒粒魚子,好Q彈牙,配上微甜的米飯,使得整個壽司更加醇厚。平貝的口感滑嫩,濃郁的鮮味,正。刺魚及賴尿蝦好鮮甜,肉質細緻唔腥,魚味濃郁。其他壽司一樣厚肉,味道鮮甜。

🌟龍蝦麵豉湯
非常不錯,湯頭濃郁,鮮味回甘,非常好飲的暖暖湯。

最後,抹茶奶凍值得一試,奶香味濃郁,與抹茶味道恰到好處,非常好吃。這是一種非常特別的甜點,非常適合喜歡抹茶的人。

套餐真係抵食,其實食到壽司已經覺得好飽, 食材亦新鮮好味。整體食物質量非常高,每一道菜都非常精心製作,值得一試。