2023-08-21
呢晚同朋友嚟咗The One食Fusion菜新開嘅日式x意式高級餐廳入到去發現成個環境別有洞天好寧靜舒服外面平台座位可以望到天空裡面就可以睇到廚師用心準備餐點成個氛圍同商場截然不同Amuse bouche即係解開胃小菜有青瓜湯 飲落texture好creamy 加咗香料味道好意式明太子多士 剛剛烤起 好香鮮蝦他他 食起嚟咸鮮 有醬油味 加埋少少cream cheese 味道好新奇好特別下面有薄脆餅 加埋蝦夠爽脆 食落好有口感生牛肉 加咗3種醬 分別係茄醬 芝士 火箭菜好fresh 冇想像中嘅肉臊味 食完好開胃🤤Entree可以揀Tempura或者牛舌要咗天婦羅秋葵 炸得好香脆意大利青瓜釀咗明太子奶酪 一切開就湧出嚟 好creamy好香😆炸紫蘇葉都很不錯意大利Yorkshire puddingSauce係蕃茄醬加miso牛肚爽彈 食起嚟有少少中式嘅感覺好特別好啱我哋口味😋Risotto用咗富山縣嘅知名白米富富富個名好搞笑 但口感好唔錯用咗南瓜醬 上面放咗脆米同黑松露Risotto嘅濕潤度、米嘅軟硬度都適中 讚👍🏻燒白鱔加咗山椒、柚子皮、蕃茄醬同香草日式同意式嘅完美結合魚肉鮮嫩juicy
新開嘅日式x意式高級餐廳
好特別好啱我哋口味😋
Risotto用咗富山縣嘅知名白米富富富
個名好搞笑 但口感好唔錯
用咗南瓜醬 上面放咗脆米同黑松露
Risotto嘅濕潤度、米嘅軟硬度都適中
讚👍🏻
燒白鱔
加咗山椒、柚子皮、蕃茄醬同香草
日式同意式嘅完美結合
燒過嘅whiskey味道好突出 顏色又夠靚❤️
Finale係4款甜品
擺盤勁有心機!下面鋪滿紅豆
見到主廚勁用心去準備 有少少唔搭得食🤣
Yorkshire pudding加上Hojicha cream 非常香濃綿滑 茶味好正😊
反沙合桃加朱古力蛋糕 第一次食反沙合桃
可麗露加糖漬栗子
香脆可麗露外表 加鬆軟嘅內涵 栗子甜甜地 2樣嘢估唔到咁match
士多啤梨撻 加埋薄荷葉 中和咗甜膩感
餐酒要咗白酒