2019-11-05 221 瀏覽
日日番工食飯盒,星期六約左朋友行街前特登簡左食呢間,上次朋友生日食過好唔錯,佢都少少難book,太多booking>< 所以試下lunch先。木系裝潢好日系feel,我地想傾下計坐左卡位,我同朋友點左一個12件嘅壽司set再加咗個日本和牛丼飯share食,見隔離枱既鰻魚飯都好似好正,好心大心細,前菜有沙律同茶碗蒸,估唔到呢啲簡單野都做得幾出色。跟住我哋叫咗兩杯嘢飲,一杯提子梳打同柚子梳打,感覺幾Fresh,又唔會太甜,好啱女仔飲。壽司方面由於我同friend係share食,變咗有幾款無食到啊,不過我想講我食到個幾款都好好味,完全唔會差得過dinner,價錢又平過dinner,所以偶爾食個lunch都幾好喎。侍應好細心咁講解每一樣嘢食,教我地由淡食到濃味,我講下我食咗邊幾款啦,我食咗深海池魚,帶子,甜蝦,海膽,中拖羅,火炙拖羅,全部好新鮮,師傅話所有食材日本運到,唔會差得過日本,好想食多幾件啊,飯入面有少少wasabi,基本上吾洗點調味。呢個金萡拖羅卷,好呃like,入面勁足料,完全唔需要點豉油淡淡都滿足我同friend都食到舔舔脷。 跟住呢個貝殼餅,一打開我哋都話咗聲,

跟住呢個貝殼餅,一打開我哋都話咗聲,原來係安鱇魚肝壽司,上面放左幾片花,再加左啲金箔,謀殺左我好多張相,唔好以為好睇唔好食,其實入口超濃郁。

跟住和牛丼飯都幾大碗,啲洋蔥好香,和牛燒得好入味,仲有啲菌類,係好飽肚嘅選擇,我加咗少少七味粉,個人覺得又出色左,大家都可以試吓咁,當然嘅入邊一定係珍珠米,最後成碗食晒。

之後送咗嘅兩個蛋糕仔,睇上去冇咩特別,但原來入邊加咗黑松露,而且係冇用麵粉,食落去口感好綿密,同想像中好唔同,唔會乾,都幾特別。

跟住仲有甜品,烏冬同咖啡,本身仲驚唔夠飽,點知到最後我連咖啡都飲唔落啦。