2021-08-13
觀塘高質樓上黃cafe Groundcafe 今次由觀塘街坊帶路,帶我黎呢間觀塘cafe,我地嗰日兩點到已有勁多人排! 最尾等左廿分鐘左右終於入得!我地一人一個lunch set 📍澳洲和牛漢堡配蕃薯條漢堡嘅包好軟熟,兩邊都有用牛油香烤,所以帶陣陣牛油香。和牛漢堡嘅肉汁滿滿,牛味濃郁,仲有爽脆嘅生菜,清甜多汁嘅番茄,仲有一隻太陽蛋添,用料非常豐富。而配菜嘅蕃薯條即叫即炸,熱辣辣脆卜卜。📍蒜油,辣椒虎蝦闊條麵:蒜油嘅香氣撲鼻,辣椒夠哂惹味,加埋爽口彈牙嘅虎蝦,用嚟配軟硬度適中嘅闊條麵就最夾。📍tonic espresso:espresso同tonic做到漸層效果,用嚟影相都幾靚。📍Matcha Latte:呢杯可算係熱門飲品,我見每檯都總會有一杯,抹茶茶香甚濃,入口幼滑。📍意大利芝士蛋糕:佢哋嘅蛋糕浸泡左香濃咖啡香嘅咖啡酒,再加埋質感軟滑輕盈嘅Mascarpone芝士。而表面鋪滿濃郁嘅可可粉。食落口感輕盈,完全唔覺膩。📍法式焦糖燉蛋:燉蛋嘅火候控制得宜,嫩滑非常,甜度適中,蛋香味濃郁,加埋表層香脆可口嘅焦糖,口感變得更加豐富。
📍澳洲和牛漢堡配蕃薯條