家賀屋刺身寿司專門店

Harvest House Sushi
2023-06-18 82 瀏覽
高質灣仔日式料理~朋友話帶食飯,緊係要跟隊啦,呢度商廈地面,唔上去真係未必會發現,但上到去就係另一番景象,好居酒屋的feel,感覺舒適呢度菜單好多選擇,睇到頭都大晒,朋友提議叫鮟鱇魚肝沙律平時好少食,但口感軟綿綿好得意,味道亦不錯,唔會腥,但又開胃特選刺身盛係好多種類刺身combo,好新鮮,果然是築地直送的,賣相吸引,特別喜歡牡丹蝦,同原來伴碟的紅心蘿蔔也很甜美。我們還另外叫了真鯛薄切,考驗師傅的刀工,片片透光薄,卻非常有口感,彈牙爽滑只吃刺身不夠滋味,特意叫了特選海鮮丼加點主食的成份;超級要讚的是海膽真的好新鮮,鮮甜海水味,齒頰留香,本鮪和拖羅蓉也是重點,綿綿的又充滿油香,下次會想再試大本鮪魚腩丼呢還有很有趣的秋葵小卷和油甘魚卷,用上新潟縣上等越息吹米及琥珀赤醋,都是一般鮨店少見而又有特色的小品。米香配上魚油香,讚喔~最後加上2杯特飲,snowball cocktail 及檸檬碳爽果冰酒,消暑解渴,飲飽食碎感覺真好!
高質灣仔日式料理~

呢度菜單好多選擇,睇到頭都大晒,朋友提議叫鮟鱇魚肝沙律