2022-12-02
今晚同班同事收工gathering,天氣麻麻哋,落住雨又涼涼哋,去打邊爐就啱曬,同事介紹咗北角呢間本色鍋品。一入到去感覺好闊落坐得都舒服,好啱一班人聚會食飯,點菜就交曬俾同事負責,最後叫嘅都好啱我哋心水象拔蚌刺身(5/5)非常新鮮,鮮甜美味,同埋好爽口,刺身咁食真係一流,仲要比我想像中大碟海鮮(5/5)叫咗好幾樣海鮮,有海蝦、鮑魚、龍躉仔,全部都好新鮮,啲鮑魚仲郁緊㗎,非常生猛,海蝦🦐好鮮甜,龍躉仔🐟都好爽脆鮮味鵝腸(5/5)真係第二度食唔到,非常好食爽口,少少煙韌有咬口,成碟好快就清曬牛頸脊🐃(5/5)睇啲紋理同色水就知啲牛靚,切得厚身少少,但放落煲都係淥十幾秒左右就食得,口感好正,牛味濃郁西班牙黑毛豬(5/5)黑毛豬🐽最正係本身肉味好濃,就咁放落鍋唔駛點醬汁食最正,唔會有啲豬羶味,食橡果大嘅豬果然唔同啲🐖蜂巢豆腐(5/5)啲豆腐索曬啲湯汁好好食一咬落去啲湯汁就流曬出嚟四寶丸&餃子拼盤(5/5)全部都係手工製作,丸類彈牙,啲餃餡料豐富,大細適中,皮薄餡靚鍋底(4/5)叫咗個鴛鶯鍋底,係蕃茄湯底同雞煲,雞煲味道唔算太濃,反而蕃茄湯底就好似平時啲蕃茄湯咁濃味最後仲食咗甜品仙草芋圓,相當足
象拔蚌刺身(5/5)
海鮮(5/5)
鵝腸(5/5)
牛頸脊🐃(5/5)
西班牙黑毛豬(5/5)
蜂巢豆腐(5/5)
啲豆腐索曬啲湯汁好好食一咬落去啲湯汁就流曬出嚟
四寶丸&餃子拼盤(5/5)
鍋底(4/5)
湯咁濃味
最後仲食咗甜品仙草芋圓,相當足料豐富,芋圓口感都好煙韌最後要encore多份
總括嚟講,本色鍋品真係好啱一班人打邊爐,聚會好地點,食物質素高,下次一定會再翻尋味