2022-06-17
銅鑼灣食燒味食邊間好?搵間質素有保證嘅,就去咗蘭芳道既甘饕,這間馳名燒鵝飯店都是其中一位鏞記燒鵝嘅後人所開設的,一定有信心👍🏻睇睇餐牌,除咗燒味之外,有好多滷水食物,小炒,碟頭飯,套餐,另外最有特色嘅係,有幾款需要預訂嘅懷舊小菜,例如蜜汁燒鳳肝,三寶雞,石涌家鄕鵝姑………,簡直將大酒樓嘅餸菜搬晒嚟呢間小店👍🏻👍🏻二人套餐 $ 338🥚▪️ 溏心皮蛋皮蛋溏心好油潤,質素非常唔錯,另外伴碟嘅自家製酸薑非常好食,酸甜爽脆薑味香濃🐧▪️ 甘饕燒鵝招牌燒鵝真係好高質素,鵝皮香脆,皮與肉之間有一層薄薄嘅肥膏,鵝油滿瀉,肉既部份軟淋入味,鵝汁有一陣煙燻嘅味道,非常好食🐽▪️ 滷水豬肚豬肚滷得非常入味,夠淋仍然帶點咬口,滷水汁好香嘅花椒八角味,味道甘香,呢個滷水膽應該滷乜嘢都咁好食👍🏻🥬▪️ 白灼時菜菜心正正常常,重點係個蠔油,好濃嘅蠔味,配蔬菜非常好食🍚🍜▪️ 飯/瀨粉/米粉套餐可以自由選擇,我哋揀咗飯同埋瀨粉,瀨粉非常唔錯,幾彈牙,而且個瀨粉湯幾好飲😎🍲▪️ 例湯每日不同,今日係節瓜章魚煲排骨,好似媽媽煲的湯,清甜多料好飲🐷▪️大少叉燒 $ 188食唔夠,見到大大張Signage 介紹叉燒都有3款分類,分別有🐷
二人套餐 $ 338
🥚▪️ 溏心皮蛋
🐧▪️ 甘饕燒鵝
🐽▪️ 滷水豬肚
🥬▪️ 白灼時菜
菜心正正常常,重點係個蠔油,好濃嘅蠔味,配蔬菜非常好食
🍚🍜▪️ 飯/瀨粉/米粉
🍲▪️ 例湯
🐷▪️大少叉燒 $ 188
食唔夠,見到大大張Signage 介紹叉燒都有3款分類,分別有🐷🐷
1️⃣梅頭豬肉大少叉燒
2️⃣五花籃肉肥燶叉燒
3️⃣用瘦豬肉蜜汁叉燒
我哋揀咗1號仔大少叉燒,一上枱有啲嚇親,件件叉燒好似半塊豬扒咁大塊,有八大件,加咗蜜味洋蔥汁,從未試過這種食叉燒,首先叉燒半肥瘦好厚身,口感非常軟淋,醬汁有點像淡味嘅蜜汁,呢種食法夠創新又好食👍🏻👍🏻