2023-07-13
喺合和對面收工,隔離有座叫QRE大廈,入面有一間非常高質素的fine dining 西餐廳,環境非常舒服,播住柔和輕快爵士樂,好有情調,而且食物質素非常高,朋友傾偈、情侶拍拖或週年紀念必選餐廳。首先, 我哋點咗凱撒沙律。嗰碟salad係由新鮮的生菜、parmesan cheese 和煙燻bacon組成的,再淋上了美味的凱撒沙律醬汁。 沙律菜的口感非常爽脆, 酸甜醬汁的味道非常好嘅搭配,帶有微妙的香草和檸檬味。跟住嗌咗佢哋嘅招牌炭燒章魚. 章魚的質地非常鮮嫩, 烤得甘香,配合特製的葡式醬汁調味,令味道更為豐富。章魚的烤焦部分也帶有微微的燒焦香味, 好有獨特風味。接下來係佢哋嘅美國農業部USDA頂級Cabiness牛排 300G,這道菜的牛排選用了最優質的Cabiness牛肉, 咁靚嘅牛肉,當然一定要嗌半生熟😎, 大廚經過細心的燒烤和調味,每一口都帶有濃郁的肉汁和香氣。牛排的質地非常嫩滑,刀子可以輕鬆切開肉塊,配合著經典的燒烤醬汁和烤蘆筍, 旁邊放上薯蓉,入口即溶,好幼滑美味,令整碟牛扒生色不少,整體嘅味道真係滿分,好食到暈。🤩雖然牛扒配紅酒,但係我哋都係好想試下侍應嘅推介是house w
雖然牛扒配紅酒,但係我哋都係好想試下侍應嘅推介是house wine 白酒。 呢款酒非常清新,帶有淡淡的果香和花香。佢嘅口感非常柔和, 不酸不澀,好易入口, 值得推介,用嚟做餐前酒,可以一試。👍