2022-10-10 1606 瀏覽
今日四條友行完獅子山,大約8:00pm食飯時間,朋友介紹打的去附近深水埗萬發。有經驗食過嘅朋友一坐底就已經發板叫左薯仔牛肉粒,椒鹽鮮魷,蜜餞欖香一字骨呢三樣,我地只不過是旦叫多個炒豆苗同小炒王。四個人,五個小菜,分量啱啱好!薯仔牛肉粒果然名不虛傳,係好好好味!第一次覺得薯仔原來係可以咁好味!!!牛肉粒當然都好味,但好味嘅牛,有好多地方都食到,但好味嘅薯仔🥔,唔係到到食到,薯仔因為用蜜糖焗過,表層好香蜜味而且好脆,裡面texture亦好有咬口,完全明白點解每一枱都order呢碟小菜椒鹽鮮魷,魷魚彈牙,食得出係新鮮魷魚🦑,個表面粉漿粉量都適中,夾啤酒一流🍺!蜜餞欖香一字骨味道有少少似薯仔牛肉粒,但因為係一字骨,炒得好香口,美中不足係條骨真係比較大條,肉比較少,如果可以多d肉就更正!另外小炒王同炒豆苗亦都唔錯,但比之前三個小菜搶左風頭,但齋食肉有d heavy, 所以都係必須要order. 小炒王同炒豆苗同一般大排檔差唔多,唔會失望,亦唔會有太大驚喜。Overall黎講,每碟小菜都好食,薯仔牛肉粒更係必食嘅招牌菜,值得一試!

• 薯仔牛柳粒
  • 椒鹽鮮魷