2024-06-27
繼續生日飯系列 🤩 朋友今次特登揾左一間無論賣相同環境都打卡到滿分,味道更加係超水準嘅餐廳 😍 一入去見到落地玻璃開揚嘅景色,加上當日天氣好好,藍天白雲同少少陽光,顯得餐廳空間感十足,而且我哋仲坐到窗口位,睇住靚景嘆精緻嘅韓式真係超高享受 🫶🏻Deul Kkae - Juk個傳統粥係用咗韓國當造嘅蔬菜,加埋韓牛同埋蜆肉,用自家米煮 1.5 小時而成~ 入口除咗感覺到粥好綿之外,亦食到蔬菜陣陣嘅清甜,配埋牛肉同蜆肉嘅香味同埋口感,連麻麻哋嘅我都覺得好好食,佢仲有塊脆米可以撈埋一齊食,入口脆脆地又係另一番風味 🤤Jili - Tang呢個湯嘅賣相非常之吸引,打咗泡嘅海鮮湯口感好得意,而且非常之清甜,配埋入邊嘅蘿蔔粒一齊食,係非常清新嘅感覺,至於個釜山鮑魚就好鮮甜彈牙,直頭係食完都覺得個口甜甜地 😍Jan Chi主菜方面,朋友就揀咗烤澳洲和牛,牛肉烤到剛剛好,好容易咬開,入口非常之Juic又,而且牛味好香濃,鍾意食牛嘅一定唔可以錯過 🫶🏻 我就揀咗烤釜山鰻魚,鰻魚外脆內軟,佢烤到面層有焦香嘅感覺,但係咬開魚肉依然非常之軟身有肉汁,魚肉好挺身彈牙,十分高質;令人驚喜嘅係佢底層嘅薯蓉,加咗薑入去
Deul Kkae - Juk
Jili - Tang
Jan Chi
主菜方面,朋友就揀咗烤澳洲和牛,牛肉烤到剛剛好,好容易咬開,入口非常之Juic又,而且牛味好香濃,鍾意食牛嘅一定唔可以錯過 🫶🏻 我就揀咗烤釜山鰻魚,鰻魚外脆內軟,佢烤到面層有焦香嘅感覺,但係咬開魚肉依然非常之軟身有肉汁,魚肉好挺身彈牙,十分高質;令人驚喜嘅係佢底層嘅薯蓉,加咗薑入去,撈埋韓式辣醬一齊食辣辣地好惹味,估唔到薯蓉都可以食到咁韓食feel 😍
JinSu - Sung Chen
第一次食到咁好食嘅白飯 😍 用壓力煲煮出嚟嘅釜山自家米入口非常香糯,煙煙淋淋好重米香,就咁食都非常之好食!配上清甜嘅鰻魚湯,仲有五款唔同嘅配菜,有辣嘅亦都有鹹嘅,就咁食又得,攞嚟放落飯度食,亦都好好食 🤤
最後就可以揀飲咖啡同茶,我哋今次就揀咗蜜桃茶同埋草莓芒果茶,跟茶仲有一件韓式嘅糕點,甜甜地,用嚟佐茶一流,亦為呢一餐精緻嘅韓式午餐畫上咗一個好完美嘅句號