2021-10-08
話說前排有去Staycation,佢個Package包埋個文華的下午茶,呢個機會我又點會錯過呢?? 即刻安排左係Check-Out後去慢慢嘆,慢慢講是非,嘻!💋第一層,1963文華芝士餅,呢件果然係招牌貨,好出色,味道好正,芝士口感好正,絕對值得一試!菠蘿熱情果撻,呢個就帶點刺激,酸得黎幾開胃,我好怕食D假菠蘿,好彩呢個唔係(其實比咁的價錢好難會比假野掛XD)法式66%黑朱古力蛋糕,我唔怕食D高百份比的朱古力,反正佢幾高都好,苦度都唔及得我人生的1%,唉!佢呢款蛋糕苦得黎幾有層次,裡面有層Cream尤其出眾,3款黎講我會推介呢款,有點驚喜。💋第二層,車打芝士火腿三文治,講到尾即係芝腿治!冇咩特別,係D芝士好過平時食開7仔個D者,煙三文魚刁草忌廉裸麥三文治,呢個就有D驚喜,佢成個組合都好夾,煙三文魚雖然有點過鹹,但比裸麥三文治“沖淡”返,幾好。雞蛋沙律青瓜三文治,呢個同樣冇咩特別,但呢D平凡的食物有個好處,就係最安全,比較難會中伏,哈。烤牛肉辣根西洋菜三文治,呢個牛肉口感幾好,唔會話鞋晒咁,係咁多款三文治中私心推薦,幾好。💋第三層,傳統及提子鬆餅配玫瑰花果醬及牛油忌廉,玫瑰花果醬及牛油忌
💋第三層,傳統及提子鬆餅配玫瑰花果醬及牛油忌廉,玫瑰花果醬及牛油忌廉係一決定左食咩後就有侍應擺低的,而2款鬆餅味道相近,焗得好出色,色澤金黃而且口感鬆脆,結論都係高質的鬆餅,而我地一切就散左@@佢2款醬我就偏好玫瑰花果醬,而牛油忌廉我就略嫌佢有點“漏”冇咩點蘸佢了,而玫瑰花就覺得好特別,雖然唔太知玫瑰花係咩味,但味道都出奇地好,至少冇陣可惡的藥水味,配搭2款鬆餅會有種畫龍點睛的效果,唔錯。
💋經典文華茶,佢仲有另一個名,叫做“Tea of Legend”講到咁勁,當然要叫杯黎試下吧,雖然我唔知佢用左咩茶味,但茶味清香,以解膩的功能黎講恰到好處,我地最後要不停咁勞煩侍應幫我地加水 @@ 幸好文華的服務水準真係一流,完全感受到5星級的服務,正!