2021-07-10
朋友早前請我食呢間出名食omakase嘅高級日本料理鮨吟作為生日飯,好開心呀🥰🥰又可以見識下專業壽司師傅嘅手勢同唔同日本最新鮮最刁鑽嘅魚生。呢度位於耀華街Zing嘅27樓,可以坐係席前食,睇住師傅逐件壽司準備,仲有前面開揚嘅景色,店員服務都好貼心,簡直係一流嘅享受~壽司12貫今次叫咗12貫嘅壽司套餐,雖然唔係omakase,不過$500幾蚊嘅價錢,有齊前菜、沙律、壽司、手卷、麵豉湯、茶碗蒸同甜品,好豐富😻壽司嘅質素好高,師傅亦都好詳細咁介紹每款壽司嘅款式同配料,絕對可以媲美omakase,性價比高👍🏻鱈魚片、醃漬魚生粒、沙律一坐低就有啲鱈魚片可以食下,點蛋黃醬幾好食,前菜混合唔同款式切成粒嘅魚生,三文魚、螺肉、吞拿魚等都有,加埋酸酸甜甜嘅醬汁開胃,沙律嘅醬汁就有點多,鹹咗啲。九州花竹蝦、帶子、金目鯛、深海池魚+蒸鮟鱇魚肝醬、池魚軍艦、醬油漬赤身、中拖羅、白海膽軍艦、鯖魚棒壽司、鰹魚、炙燒右後魚邊、炙燒赤鯥魚12件壽司每一件都幾高質😋😋仲可以因應喜好同飲食習慣有所調整。花竹蝦鮮甜彈牙;帶子好厚肉。池魚切成絲後混和薑蔥醬汁,味道幾特別😗中拖羅幾鮮甜不過無入口即溶嘅油脂感,比較普通。白海膽軍
壽司12貫
鱈魚片、醃漬魚生粒、沙律
12件壽司每一件都幾高質😋😋仲可以因應喜好同飲食習慣有所調整。花竹蝦鮮甜彈牙;帶子好厚肉。池魚切成絲後混和薑蔥醬汁,味道幾特別😗中拖羅幾鮮甜不過無入口即溶嘅油脂感,比較普通。白海膽軍艦好出色🤩🤩🤩成座海膽山咁鋪係軍艦上面,食落極鮮甜肥美又creamy,令人回味🥰本身我唔食鯖魚都覺得個棒壽司好impressive👍🏻皆因高質素嘅鯖魚係一啲腥味都無,面頭鋪咗白昆布,中間仲有紫蘇葉,味道層次豐富,好食。鰹魚加上白子蒜片,蒜味比較濃郁我自己就麻麻地,鍾意食蒜嘅人就啱。右口魚邊經過炙燒之後油脂出晒黎,入口即溶,口感豐腴;赤鯥魚都係第一次見,有微微油脂感但就相對彈牙。
蔥吞拿魚手卷
食到好飽之後仲有個好足料嘅手卷,吞拿魚蓉多到漏晒出嚟🤣🤣
茶碗蒸、麵豉湯
食完壽司點都要食返啲熱嘢,茶碗蒸面頭有新鮮蟹肉,入面仲有白果同帶子粒等,蛋好滑不過面頭芡汁太多有啲鹹😅麵豉湯入面有好大粒蜆。
雪糕/雪葩
雪糕可以揀杏仁/咖啡味或者柚子雪葩,咖啡味唔夠濃郁。
人均消費:$600
推介指數(10分為滿分):8.5分