2017-07-21
呢間位於舊大街嘅壽司店係香港仔少有嘅正宗日本壽司店,店內嘅師傅都係日本人,入去已經見到師傅同日本客人係到傾計~由於我地係平日中午去,所以有lunch set選擇,我地分別叫左:雜錦魚生飯定食,呢個定食有沙津、燉蛋、烏冬同魚生飯,魚生飯內嘅油甘魚同三文魚新鮮肥美,帶子大粒,甜蝦蝦肉飽滿,海膽亦鮮美,特別讚賞睇落平平無奇嘅酸薑,醃嘅味道唔會過酸亦唔會太甜,味道剛剛好,配上蟹子同飯一齊食,味道一流。讚歧烏冬食落煙韌,同係日本食無分別,配上蔥粒同天婦羅脆脆令烏冬食落更有口感,整個定食食完好滿足。鰻魚飯定食附有沙津同燉蛋,定食嘅鰻魚份量絕不欺場,每片饅魚都非常厚肉,加上鰻魚燒汁同芝麻只睇賣相已經令人胃口大開。鰻魚放入口中鬆化,口感彈牙,慢慢咀嚼魚味突出,配合燒汁令口中留有甜味,配搭白飯簡直一絕。店舖職員一見到我地無茶就會幫我地倒,服務態度殷勤,麥茶味道好香好好飲,臨走前見到原來呢度嘅飯係用北海道嘅米,食魚生飯時食到師傅係用暖飯已經覺得好貼心,呢d小細節令我對呢間店舖加分!