2023-10-10
尖沙咀山林道餐廳一向有不少隱藏美食,位於銀座38 「茴香 FENNEL」泰式餐廳,主打融合泰國料理和西餐的新派泰菜,室內環境以歐陸田園風為主題,簡約舒適,餐廳位於17樓,景觀開陽,自推出咗半自助餐以來大受歡迎,不但質素高,而且好多創意美食,最欣賞佢哋嘅自助沙律吧,定期有不同嘅沙律款式 、有長腳蟹腳、芝士拼盤、水果及多款特色小食,款款高質,性價比超高😋半自助餐亦有三個選項可以選擇,詳情如下😊每個選項都有好多不同又特色既選擇,一定有啱你口味嘅👍🏻SEMI-BUFFET 半自助餐 Dinner Set 3️⃣Courses $ 368(自助沙律吧、餐湯、主菜)4️⃣Courses $ 438(自助沙律吧、餐湯、頭盤、主菜)5️⃣Courses $ 498(自助沙律吧、餐湯、頭盤、主菜、甜品)今日我哋就揀咗4️⃣ Courses ⭐️自助沙律吧好多時蔬菜選擇,最鍾意食香橙紅菜頭羽衣甘藍沙律和可以自己調味嘅凱撒沙律,完全啱晒鍾意食沙律嘅人,另外芝士拼盤就係我嘅最愛,食唔停口,長腳蟹腳質素亦非常高,肉質肥美鮮甜,水果有西瓜、蜜瓜、哈密瓜、菠蘿超級清甜,可以任食真係性價比非常高👍🏻⭐️是日餐湯今日係香濃又Creamy
半自助餐亦有三個選項可以選擇,詳情如下😊
每個選項都有好多不同又特色既選擇,一定有啱你口味嘅👍🏻
SEMI-BUFFET 半自助餐 Dinner Set
3️⃣Courses $ 368
(自助沙律吧、餐湯、主菜)
4️⃣Courses $ 438
(自助沙律吧、餐湯、頭盤、主菜)
5️⃣Courses $ 498
(自助沙律吧、餐湯、頭盤、主菜、甜品)
今日我哋就揀咗4️⃣ Courses
⭐️是日餐湯
今日係香濃又Creamy嘅南瓜湯,入口滿滿南瓜嘅清甜,配上即焗蒜蓉包,非常美味
⭐️ 頭盤
🍱▪️泰式小食拼盤
這個頭盤真的分量十足,泰式拼盤一共有七款小食,包括有香茅雞翼、咖喱角、燒豬頸肉、薯絲蝦𧢲、三角魚餅和特大蝦片,款款熱辣辣,即叫即炸香脆可口,加上兩款泰式醬汁,非常好食,滿滿泰式風味
🦐▪️ 泰西生蝦 + $ 28
一共有兩款生蝦、阿根廷紅蝦超級大隻,濃濃鮮蝦味,爽口又彈牙,另一款是傳統泰式草蝦,加上蒜頭和辣椒,傳統泰式風味
⭐️主菜
🐷▪️香煎加拿大豬𩣑配黑莓醋汁
厚切豬𩣑扒,肉質肥美,邊位帶有點點脂肪,滿滿豬油香味,有咬勁又爽口,非常好的口感,配上黑莓醋汁,酸酸甜甜好開胃,伴菜亦花足心思有香脆可口既新鮮炸薯角和幼嫩的BB蘆筍
🐟▪️鹽焗原條意大利海鱸魚 + $128
呢條魚真係必食推介,雖然要 +$128但完全超值,點餐後廚師才包上海鹽即叫即焗,所以需要等耐少少,上枱嘅時候甚為驚喜,因為真係好大條,由職員即埸扑開鹽山,即時你會聞到冒著煙香噴噴嘅魚香,魚肉鮮甜香滑無比,鹹香鹹香,只需加少少檸檬汁,更能提升魚嘅鮮味,真心好味道出色👍🏻