Plato Cafe & Bistro (吳松街)

2024-05-21 107 瀏覽
難得約朋友出嚟聚吓舊,決定揀間好啲嘅餐廳,見網上評語都唔錯就揀咗呢間,係一間性價比好高嘅西餐廳!我哋揀咗個二人餐($546),有西班牙風乾火腿伴哈密瓜沙律、炭燒澳洲肉眼牛扒同埋西班牙黑毛豬鞍。今日嘅餐湯係南瓜湯,飲落好滑好香濃,而且冇南瓜絲,我自己幾鍾意。而前菜嘅風乾火腿伴蜜瓜沙律,鹹鹹地嘅火腿配埋清甜嘅哈密瓜,非常開胃,哈密瓜食得出係好新鮮嘅,好爽口好甜,同火腿好夾。我哋嗌咗七成熟嘅牛扒,淨係見到賣相已經覺得好吸引,牛扒嘅熟度啱啱好,仍然可以見到中間嘅肉係鮮紅色嘅,咬落好軟熟,肉汁都鎖晒喺牛扒入面,啖啖都爆汁!而黑毛豬鞍同樣出色,有成差唔多兩寸厚,超級抵食!肉汁都係鎖住晒喺豬扒入面,淨係切塊豬扒啲汁都爆晒出嚟,口感軟熟爆汁,十分回味!兩碟扒都配有一個焗薯同埋沙律菜,一定唔驚食唔飽!另外我哋都嗌咗杯特濃朱古力同埋焦糖朱古力,兩杯朱古力味都好濃,飲完淡淡朱古力味仍然停留喺口入面。最後甜品可以揀芝士餅同埋Movenpick朱古力雪糕。呢個價可以食到呢個質素嘅西餐,絕對係好抵食,性價比之選!