2019-12-19
Omakase。其實每一位師傅都有自己嘅獨特手法。而呢間鮨生賢嘅師傅手法係為老派師傅,近江戶前手法。即使omakase 喺香港越開越多每間食嘅嘢同味道都會唔同😜😜如果原材料入得好新鮮嘅話,各種調味用嘅比例近會更小。而呢間師傅有時入嘅貨,全港分鐘得一至兩間有。而佢就係其實一個😍😍 無論服務定食材,環境都真係一流。就連個餐牌都係師傅自己親手寫.日本人對飲食文化好講究,無論入貨切魚拆骨醃製都係師傅一手包辦。一個價錢真係食盡環境美食同埋心機❤️.今次食嘅係 (祥.鶴十八種) $1580+10%。如果呢個價錢食到咁多其他地方食唔到嘅食材,真係值得嘅。正常香港omakase 1000-3000不等都有。 .🍴魚蛋花平時食茶碗蒸,上面粉紅色嗰舊魚蛋。師傅就係將佢哋磨簿片之後曬乾,食落去有d似魷魚乾。.🍴 芋仔類似平時食嘅芋頭,日本即係芋仔。佢地用左秘製既方法去醃。食落去有d似鰹魚汁嘅味道?咸咸甜甜嘅感覺。幾特別~.🍴 白蝦酒渡白蝦係全世界最細嘅剌身蝦,愈細嘅蝦係愈鮮甜🤤而酒渡係師傅用鰹魚內臟自己醃製,味道濃厚。原來日本人好鍾意將佢夾芝士食,黎送酒。.🍴 深海八爪魚新鮮嘅八爪魚,平時食嗰啲係雪藏急凍嘅八
🍴魚蛋花
🍴 芋仔
🍴 白蝦酒渡
白蝦係全世界最細嘅剌身蝦,愈細嘅蝦係愈鮮甜🤤
🍴 深海八爪魚
新鮮嘅八爪魚,平時食嗰啲係雪藏急凍嘅八爪魚會韌口,呢個完全唔會,好淋。係個口到咬好耐個味道仲係好濃
🍴 鮟康魚乾
其他地方通常係捲埋一齊整到扎肉咁嘅樣,然後切片上,呢度嘅師傅用自己嘅方法整,個樣似係原隻醃製。配上酸汁食,冇咁漏口,香而細滑😍
🍴 真蠔
呢個唔洗講啦😜,大大隻。配上酸汁食味道一流😍
🍴一號海膽
入口好鮮甜🤤,冇怪味。佢地個底係跟左d壽司飯海膽平時如果係臭嘅話即係代表佢壞咗,有時有苦味嘅話代表佢哋落嘅防腐劑多咗。
🍴 烏頭白子
滑口嘅感覺,食落去淡淡嘅魚香味
吾係成日有,真係好難得。
🍴 鱈魚白子
一餐有兩道白子真係好難得。
10月到12月尾季節先有嘅魚。呢個白子比起烏頭白子更濃厚嘅味道。燒過嘅白子味道更香濃,而且更補身🤣
🍴 海膽帶子😍,好味。拎上手要快啲食因為紫菜好快淋㗎
🍴 白枚貝
呢個係季節限定,望落去好似螺咁嘅嘢。食落去咸香嘅味道
🍴 赤鯥魚,秋刀魚
,青森大間野生拖羅
最值得想講嘅係😍,青森大間野生拖羅,平時係其他地方食既拖羅係養,而今次食嘅係野生,入口嘅味道完全唔同🤤🤤🤙🏻。
🍴 鱈魚 針魚
兩款都屬於淡口嘅魚入口爽口嘅,油份唔係最重。
🍴 皮剝魚,小肌魚,紡錘鰤
三款魚油味都好重🤪。師傅仲話紡錘鰤係天價買返嚟😂🤣 🍴吞拿魚茸手卷
最特色嘅就係師傅會燒吞拿魚油落去啲飯到,所以佢哋嘅飯係好香裏面有蔥,紫蘇葉,芝麻,日本菜埔等等
出色🤙🏻
最尾當然唔少得蜆湯同自家制嘅紅豆甜品啦。滿足呀🤪🤪 .