2023-05-02 50 瀏覽
元朗 喺每條大街小巷隨時都隱藏著出色的餐廳 今日就同老婆去一間近元朗西鐵站的日本餐廳食Omakase我地預早book定位 今日懷著興奮的心情出發🥳🥳餐廳在元朗屹立多年當然有一定實力 今次雖然係第一次食但係其實好耐之前已經聽朋友讚過 一入門口已經感受到職員的熱情款待 非常貼心嘅服務 餐廳裝修簡潔雅麗環境令人舒適 十分地道的日本餐廳師傅進場 第一道菜是螢光魷魚仔配麵豉醬磯煮粒貝螢光魷魚仔十分鮮味味道帶點咸香 脆感外層麵豉醬令風味升華磯煮粒貝 慢火炆煮保持粒貝鮮嫩的肉質 鮮甜香濃醬汁 非常開胃北海道帆立貝非常新鮮嘅巨型帆立貝肉質鮮甜美味 一邊加上柚子皮一邊加上酸橘 兩款口味都非常match右口魚右口魚體形較左口魚小質非常滑溜 魚油豐富肉較結實 捲上蔥花入口更見甘香初鰹即初春回流鰹魚肉質清新爽口配上柚子皮京蔥酸汁 令香味鮮味更為明顯關伊佐 夏天絕對是最佳的品嚐季節 魚肉細滑鮮嫩 質感柔軟 油脂非常豐富甘香 食到最後會有一絲甜味地金目鯛 肉質細緻 淺紅色的肉身師傅將魚皮燒成薄脆師父烹調每一道菜式都一絲不苟刀功純熟 非常專業梭子魚 每逢春天夏天都是品嚐的最佳時節 這個油脂不會太豐富反而肉質比較清爽
我地預早book定位 今日懷著興奮的心情出發🥳🥳

松葉蟹味道鮮甜 馬糞海膽濃厚甘甜 加起來一齊食的確很美味

目光魚
酒糟做法 散發著一陣陣甜香味
和歌山大拖羅 入口即溶
赤海膽 是非常高品質的海膽 師父對我們說這個海膽是競投回來的 特別矜貴😋
三文魚子 偏甜少少有酒香味
吞拿魚三文魚子帆立貝手捲